Mierea românească, altădată foarte apreciată pe piețele din vestul Europei, nu mai are căutare. În locul ei, procesatorii din străinătate au ales miere din Ucraina, mult mai ieftină față de cea de la noi. În aceste condiții, în Buzău mai mult de jumătate dintre apicultori au renunțat la afaceri.
Mihăilă Prahoveanu, președintele Asociației Apicultorilor Profesioniști din Buzău spune că situația în apicultura din țara noastră a devenit foarte grea. Asta, după ce ucrainenii au primit accesul pe piața Uniunii Europene pentru produse apicole, în urmă cu cinci ani, fară să fie nevoiți să plătească taxe vamale.
Astfel, apicultorii din România nu mai fac față concurenței, spune Prahoveanu, chiar dacă mierea din Ucraina este mult inferioară celei autohtone.
„Știm foarte bine că Ucraina este mare producătoare de miere, obține cele mai mari producții din Europa, produce anual până la 100.000 de tone și are aproximativ patru milioane de familii de albine. Producția ucraineană fiind mare, și prețul este mai mic. Se obține mai ușor decât mierea românească”, declară Mihăilă Prahoveanu, președintele Asociației Apicultorilor Profesioniști din Buzău.
În aceste condiții, în Buzău mai mult de jumătate dintre apicultori au renunțat la afaceri. „Noi am avut o asociație foarte mare, cu circa 700 de membri, dar în ultimii cinci ani foarte mulți apicultori au renunțat la activitate și acum am rămas la aproximativ 400 de apicultori. Spune președintele Asociației Apicultorilor Profesioniști din Buzău.
Și pentru că o nenorocire nu vine niciodată singură, apicultorii din România susțin că au pierdut în ultima perioadă un sfert din numărul de familii de albine. Totul din cauza unui parazit extrem de dăunător și care rezistă la toate tratamentele aplicate.
„Noi ne confruntăm la ora actuală, nu de ieri, dar mai ales în ultimii ani, cu un parazit denumit Varroa. Cred eu că din cauza căldurii excesive se înmulțesc, iar substanțele cu care noi intervenim în tratarea familiilor de albine nu mai sunt eficiente. Acești factori au determinat pierderi foarte mari în familiile de albine”, precizează Mihăilă Prahoveanu.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii susțin că și pe piața din România a pătruns miere contrafăcută, și le recomandă cumpărătorilor să fie atenți la ceea ce cumpără.
„A pătruns nu numai în Buzău, ci și în celelalte zone din țară, miere de diverse culori și clități. Pe de o parte, e bine de știut că prețul reflectă calitatea mierii. Acolo unde e un preț mai mare și calitatea e mai bună”, declară Cosmin Florea, director Direcția Agricolă Buzău.
Pe piața internă, un kilogram de miere din producția autohtonă se vinde cu prețuri cuprinse între 20 și 60 de lei, în timp ce mierea din Ucraina ajunge pe piața europeană la prețul de 2,5 euro per kilogram. Cea din China este mult mai ieftină: 1.60 de euro per kilogram.
Apicultorii români vindeau înainte pe piețele din vestul Europei între 70 – 80% din producția de miere. Ucraina a produs anul trecut, în condițiile în care țara vecină este în război, aproximativ 40.000 de tone, în timp ce în România, au fost produse în jur de 17.000 de tone. Ucraina a vândut în Uniunea European în prima jumătate a anului trecut 27.000 de tone de miere.
România se află la coada clasamentului în ceea ce privește consumul de miere la nivel european: 500 de grame de miere pe locuitor într-un an. Germania consumă două kilograme pe cap de locuitor pe an, în timp ce Olanda și Belgia, 1,5 kilograme anual, la fiecrae locuitor.