joi, 18 iulie, 2024

Peste 16.000 de hectare de pădure din județul Buzău, abandonate de proprietari

Peste 16.000 de hectare de pădure din județul Buzău, abandonate de proprietari

Facebook
Twitter
Email

Suprafețe întinse de pădure sunt ale nimănui, de ani de zile, pentru că proprietarii nu sunt cunoscuți ori au decedat, iar succesiunea nu s-a mai făcut.

Peste 16.000 de hectare de pădure din judeţul Buzău, reprezentând un procent de 10% din totalul fondului forestier de pe raza județului, ar urma să fie preluate în pază de către ocoalele silvice, după ce au intrat sub protecția Statului.

Din păcate, în ultimii ani, din pădurile respective s-au tăiat ilegal peste 30 de mii de arbori.

În urma inventarierii în județ a zonelor împădurite fără proprietar, specialiștii Gărzii Forestiere Buzău au descoperit că peste 10.000 de hectare de pădure au fost abandonate, în cele mai multe cazuri, deoarece proprietarii au decedat iar succesiunea nu s-a mai făcut.

Toate aceste zone împădurite au intrat acum sub protecția statului român. Reprezentanții Gărzii Forestiere Buzău au mai identificat alte aproape 6.000 de hectare de pădure aflate în aceeași situație!

Chiar și prefectul de Buzău, Daniel Țiclea, a rămas surprins de faptul că suprafețe atât de mari de pădure nu mai au proprietari, de ani buni, și că au fost expuse, ani la rând, hoților de lemn.

„Nu mă aşteptam să fie suprafeţe atât de mari, 10.000 cu 5.000 de hectare înseamnă aproximativ 10% din cele 160.000 de hectare, nu mă aşteptam ca aproximativ 10% din păduri să fie aproape ale nimănui în momentul acesta şi nu mă aşteptam ca dumneavoastră să reuşiţi să identificaţi şi să preluaţi 60 şi ceva la sută din aceste păduri ale nimănui. E o surpriză plăcută faptul că au fost preluate în pază şi există o formă de administrare responsabilă. Era de ajuns să se ştie că erau ale nimănui şi toată lumea se năpustea asupra lor”, a declarat prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea.

Suprafeţele de pădure pentru care nu au fost identificaţi proprietari reprezintă 10 procente din totalul fondului forestier al judeţului Buzău. Este vorba despre suprafețe situate, în special, în zona de munte a județului Buzău.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.