luni, 26 februarie, 2024

Peste 120 de familii din satul Pardoși, izolate din cauza alunecărilor. Probleme sunt în tot județul

Peste 120 de familii din satul Pardoși, izolate din cauza alunecărilor. Probleme sunt în tot județul

Facebook
Twitter
Email

Căile de acces în satul Pardoşi, judeţul Buzău, sunt impracticabile din cauza alunecărilor de teren reactivate după precipitaţiile din ultima vreme şi topirea rapidă a zăpezii. Sunt probleme atât pe DJ 220 Buda – Murgeşti, cât şi pe DJ 203 K, spre Buda. Alunecări sunt și la Odăile, unde spre trei sate cu 200 locuitori se circulă exclusiv pietonal.

Alunecările afectează peste 120 de familii din satul de reședință al comunei Pardoși.

Probleme sunt pe DJ 220 Buda – Murgești, la kilometrul 64+300 și kilometrul 64+500, dar și pe DJ 203 K, spre Buda. Pentru a intra și ieși din localitate, navetiștii merg pe jos trei kilometri, până unde ajung mașinile.

“Sperăm să fie vreme bună să se poată remedia această situație neplacută. Doamne ferește să avem probleme, pentru că nu pot ajunge nici pompierii, nici salvarea la noi în sat”, ne-a declarat primarul comunei Pardoși, Ștefan Nicușor.

Pe lungime de 200 de metri, la intrare în satul Pardoși dinspre Murgești, drumul este impracticabil. Nici cealaltă cale de acces, de pe DJ 203 K, nu este accesibilă tot din cauza alunecărilor de teren.

O comisie numită prin ordin al prefectului s-a deplasat în localitatea amintită, unde a fost semnalată producerea unor alunecări de teren care au afectat Drumul Comunal 174 și Drumul Județean 220, după cum urmează:

– DC 174 care face legătura între localitățile Murgești și Valea Ratei (localitate cu un număr de 20 gospodării și 47 locuitori) a fost afectat pe o lungime de 250 de metri prin ruperea și deplasarea platformei drumului; traficul auto este întrerupt, se circulă exclusiv pietonal pe acest tronson;
– aici s-au format praguri cu înălțimi între 0,5 – 1,5 metri și fisuri transversale cu deschideri între 10 și 40 centimetri;
– pe tronsonul afectat, s-au produs pe alocuri exfolieri ale covorului asfaltic;
– pe cei 250 de metri, au fost distruse rigolele de scurgere a apei și 2 subtraversări care permiteau drenarea apelor colectate de rigole;
– alunecarea de teren din zonă este încă puternic activă și se produc permanent scurgeri pe versanți;
– drumul a fost modernizat între 2015-2016 prin PNDL, lucrarea este încă în garanție;
– măsuri: semnalizarea zonei, informarea proiectantului și a constructorului pentru consolidarea și refacerea zonei afectate, stabilizarea alunecării de teren – răspunde administratorul drumului, Primăria comunei Murgești.

– DJ 220, km 57+850 – circulația auto se desfășoară pe un singur sens de mers, după ce o alunecare de teren a afectat terasamentul drumului pe o lungime de 50 metri și o lățime de 3 metri, cu o diferență de nivel de 40 centimetri între cele două benzi de circulație;
– măsuri: refacerea părții carosabile afectate a drumului județean pentru reluarea traficului auto pe ambele sensuri de mers – răspunde administratorul drumului, Consiliul Județean Buzău.

De asemenea, în urma unui raport operativ transmis de Comitetul Local pentru Situații de Urgență Odăile, o altă comisie numită prin ordin al prefectului s-a deplasat în localitatea amintită, unde a fost raportată producerea unor alunecări de teren pe Drumul Comunal 84, care au afectat terasamentul după cum urmează:
– în satul Posobești, pe o lungime de aproximativ 70 metri, terasamentul drumului a fost rupt parțial pe un sens de mers, circulația rutieră se desfășoară pe un singur fir;
– în satul Gorani, terasamentul s-a surpat complet pe o lungime de aproximativ 30 metri, cu diferență de 1-1,5 metri sub nivelul normal; circulația rutieră este închisă între Odăile și 3 sate – Gorani, Valea Ștefanului și Corneanu, cu un număr total de 200 locuitori; se circulă exclusiv pietonal.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.