joi, 22 februarie, 2024

Pervers lăsat în libertate, din cauza legislației permisive. Fapta sa este considerată ultraj și se pedepsește sub pragul care atrage măsura arestului preventiv

Pervers lăsat în libertate, din cauza legislației permisive. Fapta sa este considerată ultraj și se pedepsește sub pragul care atrage măsura arestului preventiv

Facebook
Twitter
Email

Un buzoian de 54 de ani a ajuns în atenția poliției, după ce a fost filmat de câteva eleve ale Liceului Pedagogic în timp ce se masturba, sub fereastra clasei în care se desfășurau ore. Individul a stat în arest 24 de ore, însă a fost eliberat după expirarea ordonanței de reținere. Exhibiționistul este cercetat în libertate pentru ultraj contra bunelor moravuri, faptă pedepsită cu cel mult doi ani de închisoare.

• Bărbatul cu apucături deviante a mai fost anchetat de procurori, în urmă cu trei ani, însă dosarul penal a fost închis după ce acesta le-a mărturisit procurorilor că doar își făcea nevoile.

Zilele trecute, individul a fost surprins și filmat cu telefonul mobil, de câteva eleve ale Liceului Pedagogic din Buzău în timp ce se atingea în zonele intime. Înregistrarea cu obscenitățile din miezul zilei a ajuns prin intermediul unui adult în atenția oamenilor legii, care l-au identificat ca fiind un client mai vechi.

În 2016, aceluiași bărbat i-a fost întocmit un dosar penal pentru fapte similare, după ce a fost surprins în ipostaze scandaloase în zona locului de joacă din vecinătatea Liceului Pedagogic. Dosarul a fost însă clasat pe baza mărturiei bărbatului care le-ar fi declarat anchetatorilor că doar își făcea nevoile.

De data aceasta, exhibiționistul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore însă, la expirarea ordonanței, a fost lăsat să plece acasă întrucât procurorul de caz nu a dispus vreo măsură preventivă în cazul lui.

Dosarul deschis pentru ultraj contra bunelor moravuri se află în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, iar procurorul de caz trebuie să avanseze în anchetă cu făptuitorul în libertate, fără nicio altă măsură restrictivă.

Autorul obscenităților surprinse lângă liceul cu profil pedagogic din Buzău este un localnic din satul Lipia, fără ocupație, care locuiește împreună cu părinții și o soră. Bărbatul ar fi fost văzut frecvent în cartierul dintre străzile Bălcescu și Spiru Haret.

De cel puțin două ori a fost dat pe mâna poliției și de fiecare dată a fost eliberat la scurt timp. Cătușele și gratiile nu au reușit să-i inhibe apucăturile perverse, motiv pentru care până și psihiatrilor experimentați le este greu să anticipeze eventualele consecințe ale tulburărilor sale sexuale.

Bărbatul obsedat a ajuns în libertate din cauza legislației permisive, spun surse judiciare
Odată cu modificarea Codului Penal, în 2014, ultrajul contra bunelor moravuri, de care este acuzat buzoianul de 54 de ani, a fost definit ca „fapta persoanei care, în public, expune sau distribuie fără drept imagini ce prezintă explicit o activitate sexuală, ori săvârşeşte acte de exhibiţionism sau alte acte sexuale explicite”.

Pedeapsa pentru această infracţiune este cuprinsă între trei luni şi doi ani de închisoare sau amendă. De aici vine și răspunsul la întrebarea: de ce nu a fost arestat obsedatul sexual.

Dacă fapta se încadra la o pedeapsă cu închisoarea pentru o perioadă de cel puțin cinci ani, atunci procurorul de caz ar fi avut temei să ceară judecătorului de drepturi și libertăți prelungirea măsurii de arestare.

”Arestarea preventivă se poate lua dacă pedeapsa prevăzută de lege este mai mare de cinci ani, cu câteva excepții. Se mai poate lua măsura arestării preventive fără a fi condiționată de acea perioadă în cazul a câtorva infracțiuni printre care, însă, nu se găsește și ultrajul contra bunelor moravuri. De aceea cred că nu s-a ajuns la arestare”, ne-a declarat judecătorul Leontin Drăgulescu.

Lipsa unei victime directe în urma faptei a făcut, de asemenea, diferența în tratamentul aplicat făptuitorului de către anchetator. Dacă exista o persoană vătămată, spun surse judiciare, infracțiunea primea altă încadrare, cum ar fi acuzația de abuz sexual, și automat se impunea arestarea sau măsura internării temporare, pentru determinarea discernământului și dacă prezintă pericol pentru propria persoană și cei din jur.

În lipsa unei protecții din partea legii, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Buzău le atrag atenţia atât elevilor, cât şi profesorilor, să fie extrem de vigilenți la ce se petrece în jurul lor.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.