miercuri, 21 februarie, 2024

Pensiunile din zona de munte își amenajează crescătorii de pește. Apelează la firme specializate

Pensiunile din zona de munte își amenajează crescătorii de pește. Apelează la firme specializate

Facebook
Twitter
Email

Peștele proaspăt, abia scos din apă și gătit la cuptor sau pe grătar, va putea fi servit clienților și în restaurantele de la munte, nu doar la mare sau în deltă. Din ce în ce mai mulți proprietari de localuri din țară își înființează propriile ferme piscicole.

O firmă specializată în astfel de amenajări se află la lucru lângă municipiul Buzău.

Vizităm bucătăria unei pensiuni din comuna buzoiană Mărăcineni, unde specialitățile din pește sunt din ce în ce mai cerute de meseni.

”Avem două dintre cele mai căutate sortimente de crap, saramura de crap și crapul la grătar. Saramura este făcută cu legume trase la grill, un pic picantă. Celălalt, crapul la grătar, poate fi servit cu legume proaspete lângă el”, spune unul dintre bucătarii pensiunii.

Acum, aprovizionarea cu crap, sturion sau știucă se face de la pescării din oraș, la prețuri care umflă cam mult facturile.

De aceea, proprietarul pensiunii a decis să-și amenajeze propria baltă, ca să aibă pește din belșug și pentru toate gusturile.

”Am avut orientarea să fac această baltă pentru restaurantele din jur și pentru că vrem să facem un restaurant sus, pe culme, pentru ciorbe de pește și multe alte meniuri pe care le găsim mai mult pe litoral sau în deltă”, declară Valerică Petrache, proprietarul pensiunii.

Pentru amenajarea crescătoriei piscicole, Valerică Petrache a angajat o firmă specializată. Balta are cinci metri adâncime și este căptușită cu o membrană peste care, cu timpul, se va depune mâl. Popularea cu pește se face treptat, după reguli stricte.

”Important, crapul cu solzi să nu se populeze împreună cu mult răpitor, nu mai mult de cinci la sută răpitor, care poate să fie somn, șalău sau știucă. Se recomandă furajare pe bază de făină de pește, merg și cerealele, porumb, soia, floarea soarelui”, declară Alex Pop, piscicultor din Baia Mare.

Pentru noua crescătorie de lângă Buzău, firma din Baia Mare a adus din Polonia peste 10.000 de peștișori, puiet de crap cu solzi. Înainte să-i arunce în apă, piscicultorul le oferă proprietarilor bălții informații prețioase.

”După o jumătate de oră, o oră, le dați drumul peștilor în apă, după ce se aclimatizează apa din balon cu apa din baltă. În țară, oamenii au început să-și amenajeze așa suprafețe de patru, cinci ari, dărâmă grajdul și fac baltă, pentru că e mai sănătos peștele, carnea de pește. Se observă tot mai multe bălți prin țară”, spune Alex Pop.

Peste 150.000 de lei a costat amenajarea crescătoriei piscicole. Balta are 50 de metri lungime și 25 de metri lățime. În mijloc este prevăzută cu un aerotor menit să prevină moartea peştilor și să creeze condiţii pentru culturi piscicole de mare densitate.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.