Patru puncte de prim-ajutor, în municipiul Buzău, pe durata caniculei

Valul de căldură se va intensifica joi, astfel că mercurul din termometru va urca la 40 de grade Celsius. În estul ţării este Cod galben de caniculă. La Buzău, patru puncte de prim-ajutor funcţionează, deja, pe toată perioada caniculei.

Refugiile anticaniculă sunt la Palatul Comunal, Piaţa Crâng, Piaţa Centrală şi în Piaţa Dorobanţi. Toate aceste puncte de prim-ajutor sunt deservite de asistenţi medicali, beneficiază de aer condiţionat şi sunt dotate cu rezerve de apă rece.

De asemenea, cetăţenii pot vizita centrele pentru a-şi măsura tensiunea arterială. În zilele toride, orice farmacie din oraş poate fi folosită ca punct de prim ajutor.

Pentru a fi evitate situaţiile de risc, medicii recomandă tuturor buzoienilor evitarea expunerii la soare, în intervalul 11-18, mai ales persoanelor vârstnice. Cei care sunt nevoiţi să iasă din casă sunt sfătuiţi să poarte haine din materiale uşoare, culori deschise şi să poarte o pălărie, pentru a fi feriţi de soare.

Totodată, se recomandă consumul a cel puţin doi litri de lichid iar înainte de a pleca de acasă, aplicarea unei creme cu factor de protecţie ridicat. Medicii atrag atenţia că cele mai vulnerabile categorii la temperaturile ridicate sunt vârstnicii, bolnavii cronic și copiii.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) atrage atenţia că minorii nu trebuie lăsaţi singuri în maşini, pentru că în soare maşinile se încing foarte repede şi se pot produce tragedii.

„Canicula a revenit în România şi poate aduce cu ea mari probleme dacă nu suntem atenţi. Cei mai vulnerabili sunt copiii, de aceea iată câteva sfaturi pentru această vreme cu temperaturi ridicate. Niciodată nu lăsaţi copiii singuri în maşină. În timpul caniculei, temperatura în maşină poate fi mortală”, a anunţat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Medicii avertizează că, dacă temperatura exterioară este de 26 de grade Celsius, în maşină după 20 de minute pot fi 43 de grade, după 40 de minute — 48 de grade, iar după 60 de minute temperatura din maşină poate ajunge la 51 de grade.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI