joi, 18 aprilie, 2024

Paharele și tipul de vin: de ce forma paharului influențează percepția gustului?

Paharele și tipul de vin: de ce forma paharului influențează percepția gustului?

Facebook
Twitter
Email

Despre importanța alegerii paharului potrivit pentru tipul de vin pe care îl consumi s-a scris mult. Și încă se mai scrie. Puțini sunt cei care știu, însă, cum influențează forma paharului de vin gustul pe care îl simți. Știi deja că fiecare tip de vin are paharul lui. Dar de ce este atât de important?

Explicații fizice pentru care gustul vinului este influențat de tipul paharului

Se cunoaște deja faptul că efectul culorii asupra gustului este legat de psihologie. Dar este mai puțin cunoscut faptul că forma unui pahar influențează gustul. Acest lucru este legat de fizică.

  •         Spre deosebire de un pahar de martini (ale cărui margini se înclină spre exterior), părțile laterale ale unui pahar de vin se înclină spre interior. Acest lucru face ca alcoolul să se disperseze în jurul marginii. Asta înseamnă că atunci când îți îndrepți nasul spre centrul unui pahar, duritatea alcoolului este redusă, făcând aromele vinului mai proeminente și distincte.
  •         Atunci când bei, înclini capul diferit în funcție de forma paharului. Când folosești pahare și cupe cu gura largă, îți lași capul în jos. Pe de altă parte, când bei dintr-un pahar cu gura îngustă, înclini capul pe spate. Aceste poziții diferite schimbă viteza cu care vinul atinge limba, precum și locul în care atinge.
  •         Gustul și mirosul sunt captate de receptori diferiți, dar combinația dintre ele este interpretată de creier pentru a oferi percepția aromei. Tocmai de aceea este important ca fiecare tip de vin să fie consumat din paharul potrivit. Gustul și mirosul vor avea un impact puternic asupra felului în care vei percepe gustului vinului în ansamblu.
  •         Simțul aromei provine nu numai din gust și miros, ci și din ceea ce este cunoscut sub numele de somatosenzație. Aceasta este senzația generală care include atingere, textură și temperatură. Și poate că acest lucru este influențat de viteza cu care vinul atinge limba sau de regiunea în care atinge.
  •         În mod alternativ, gustul vinului poate fi influențat de condițiile locale: temperatură, mediu și tipul de pahar. Dacă nu știi ce pahare să cumperi pentru ce sortiment de vin, poți găsi numeroase articole pe acest subiect. Inclusiv pe site-ul celor de la sensodays.ro găsești informații utile.

Așadar, ce face un pahar de vin bun pentru un anumit tip de vin? Nu contează cât de curbate sunt părțile laterale. Marginile trebuie să fie inclinate în interior, în partea de sus, pentru a concentra în mijloc aromele. Dacă circumferința este prea mică, paharul va ascunde aromele vinului. Dacă este prea mare, ele vor fi prea dispersate. Somelierii afirmă faptul că ceea ce face un vin bun este capacitatea acestuia de a se dezvolta și de a aborda diferite etape în timpul cinei. Iar această afirmație susține ideea conform căreia gustul vinului poate fi mult influențat de condițiile locale.

În concluzie, dacă vrei să te bucuri pe deplin de gustul și aromele unui pahar de vin, folosește paharul potrivit. Cine ar fi crezut că același vin consumat din două pahare diferite ca formă poate avea gust diferit? Dar organismul nostru și fizica sunt lucruri uimitoare care dau foarte mult sens vieții cu cât mai mult sunt înțelese.

Sursa foto: freepik.com 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.