sâmbătă, 24 februarie, 2024

Pacient cu scutec și sondă urinară atașată de el, găsit pe o stradă din Buzău. O femeie l-a văzut și a sunat la 112

Pacient cu scutec și sondă urinară atașată de el, găsit pe o stradă din Buzău. O femeie l-a văzut și a sunat la 112

Facebook
Twitter
Email

Este anchetă internă la Spitalul Județean Buzău, după ce un pacient a părăsit unitatea medicală, îmbrăcat doar cu o bluză, cu pampers și o sondă urinară legată de el. Bărbatul se plimba, miercuri la prânz, în apropierea parcului din fața Colegiului Național B.P. Hasdeu, unde a fost abordat de o buzoiancă.

„Uitați sistemul sanitar din România, fug oamenii din spital, iar lor nu le pasă, își bat joc de noi”, este mesajul care însoțește un set de fotografii primit pe adresa redacției, în care apare pacientul plecat dintr-o unitate medicală.

Miercuri, în jurul orei 14.30, bărbatul se afla în apropierea unității de pompieri. Persoana i-a atras atenția femeii, pentru că avea doar o bluză de pijama pe ea și papuci în picioare, purta pampers și avea atașată punga de urină. A urmat o scurtă conversație, de unde doamna Elena a dedus că bărbatul fugise dintr-un spital.

Elena, femeia care a semnalat presei acest caz, spune că a sunat la 112, apoi la scurt timp a apărut un angajat de la unitatea de pompieri care a ajutat-o să-l liniștească pe pacientul fugar. Bărbatul, care părea foarte slăbit și chinuit de boală, le-a spus celor doi că plecase din curtea spitalului după țigări.

„Era dezorientat și voia să se ducă să își cumpere țigări. Am încercat să-l liniștesc. Până la sosirea poliției, m-a ajutat și un băiat de la pompieri. Pacientul era doar într-un pampers, cu o bluzică de pijama, cu sonda de urină după el și cu o branulă în mână. Această imagine m-a șocat”, ne-a declarat femeia care ne-a trimis fotografiile.

La scurt timp după apelul la 112, a apărut poliția iar Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Buzău a trimis un echipaj medical să-l preia pe bărbat. Conducerea Spitalului Județean Buzău a dispus o anchetă administrativă și a informat, despre incident, atât Direcția de Sănătate Publică Buzău, cât și Ministerul Sănătății.

În ancheta demarată intern sunt vizate șase angajate ale Secției Boli Infecțioase, asistente și infirmiere. S-a aflat că bărbatul a plecat din Secția de Boli Infecțioase, secție exterioară a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău. Absența pacientului a fost sesizată târziu, deoarece personalul de îngrijire era ocupat cu distribuirea alimentelor.

Potrivit conducerii SJU Buzău, pacientul a ieșit prin spatele clădirii, a forțat gardul de plasă al vecinilor și poarta stradală a acestora. Abia când personalul auxiliar a intrat în salon, ca să distribuie masa de prânz, a observat lipsa pacientului. Pacientul a revenit în salon, adus fiind de salvare, după aproape o oră de la părăsirea unității.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.