miercuri, 21 februarie, 2024

O nouă performanță pentru Cristian Ardeleanu, ”colecționarul de premii”. Olimpicul la astronomie a obținut medalie în China

O nouă performanță pentru Cristian Ardeleanu, ”colecționarul de premii”. Olimpicul la astronomie a obținut medalie în China

Facebook
Twitter
Email

Cristian Ardeleanu, elev la Școala nr. 11 din Buzău, a obținut locul trei și medalia de bronz la junior la Olimpiada Internațională de Astronomie care s-a desfășurat în perioada 27 octombrie – 4 noiembrie, în China. Cristian a fost coordonat de profesorii Ilie Dănuț și Ticuța Iftime.

La olimpiadă, echipa României a fost formată din trei juniori și patru seniori și se va întoarce acasă cu trei medalii de bronz, una dintre ele fiind obținută de buzoianul Cristian Ardeleanu.

Cristian Ardeleanu „colecţionează“ diplome şi medalii de la începutul ciclului gimnazial. Prima realizare a fost în clasa a cincea, când a obţinut premiul al doilea la Olimpiada Naţională de Matematică.

În 2016, în clasa a şasea, buzoianul a atins performanţa de a obţine două medalii de aur, la Olimpiadele Naţionale de Matematică şi Fizică. Ulterior, elevul Şcolii nr. 11 s-a întors cu o altă medalie, de bronz, de la Olimpiada Naţională de Informatică.

Încă de când avea 5-6 ani, Cristian citea enciclopedii despre natură, geografie, istorie şi mai ales despre cosmos. Pasiunea pentru ştiinţele exacte a început să-l cuprindă pe Cristian din ciclul primar, când participa la multe concursuri, la îndemnul învăţătoarei Maria Puşcaragiu. A avut norocul să ajungă apoi în grija profesoarei de matematică, Mihaela Chirac, şi a profesoarei de fizică, Ticuţa Iftime, care l-au ghidat pe copil către performanţă.

„Cristian învaţă cu uşurinţă şi de aceea el nu trebuie să lucreze permanent. Ceea ce face este foarte bine realizat. El nu începe să realizeze ceva dacă mai întâi nu analizează şi nu găseşte calea de rezolvare. Este profund în tot ceea ce face“, spune Ticuţa Iftime, profesoara de fizică de la Şcoala nr. 11 Buzău.

Olimpicul de 14 ani îşi îmbunătăţeşte bagajul de cunoştinţe la Centrul de Excelenţă de la Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu“ din Buzău. Aici, beneficiază de îndrumare din partea profesorului Dănuţ Ilie, de la Liceul Teoretic „Alexandru Marghiloman“, care se ocupă de pregătirea lotului elevilor care merg la olimpiada naţională de astronomie.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.