O ciupercă distrugătoare atacă ulmii din cel mai mare parc al Buzăului. ”Este pandemie”, avertizează primarul Buzăului

Ulmii din Pădurea Crâng, plămânul verde al municipiului Buzău, cad pe rând pradă unei infecții cu o ciupercă devastatoare, ale cărei efecte sunt vizibile. Tăierea copacilor bolnavi este singura soluție viabilă, conform cercetărilor curente.

Direcția Silvică Buzău a anunțat, de curând, că este nevoită să taie în continuare o parte dintre ulmii din Pădurea Crâng, pe care o administrează.

- Promo -

Este vorba despre copacii afectați de o ciupercă, Ophiostoma Novo Ulmi, aceeași care a măcinat de-a lungul ultimilor ani mii de arbori din pădurea de la marginea municipiului.

Ophiostoma Novo Ulmi se transmite prin spori, care fie sunt transportați de vânt, fie de către gândacii de copac și ajung să afecteze întreg trunchiul copacului, până la rădăcină.

În fața bolii care s-a răspândit extrem de rapid și care a cuprins zeci de hectare din cel mai mare parc al orașului, specialiștii nu au decât soluția de a tăia toți arborii uscați.

„Odată cu uscarea arborilor, aceștia nu mai îndeplinesc o funcție în ecosistem, ci își încep degradarea biologică inversă și nu reprezintă decât un pericol pentru populația din zonă, fiind o necesitate extragerea tuturor arborilor uscați”, a declarat Constantin Moiseanu, directorul Direcției Silvice Buzău.

Extragerea ulmilor bolnavi se va realiza până la data de 31 decembrie 2021, urmând faza de împădurire. Numărul precis al copacilor afectați nu a fost încă determinat, astfel că reprezentanții Direcției Silvice nu știu deocamdată câți puieți sunt necesari plantării.

„În funcție de controlul anual pe care îl vom face în zonele care rămân cu goluri, vom planta necesarul de puieți”, a spus Constantin Moiseanu.

Primarul Buzăului, Constantin Toma, spune că situația copacilor din Crâng nu este una recentă și avertizează că pădurea se usucă într-un ritm îngrijorător de ani buni.

„În Crâng avem o pandemie precum cea de Covid. Ce facem cu arborii bolnavi? Îi lăsăm să-i infecteze și pe ceilalți sănătoși sau îi izolăm?”, a spus Toma.

Semnele de îmbolnăvire a ulmilor din pădurea Crâng au apărut în urmă cu mai mulți ani. De la primul copac pus la pământ au trecut patru ani, timp în care s-au defrișat 18 hectare de pădure. Din păcate, în locul copacilor doborâți, Direcția Silvică Buzău nu a plantat nici măcar un arbore.

Fii Reporter