O buzoiancă, în Guvernul condus de Sorin Grindeanu. Adriana Petcu va părăsi Direcția Apelor pentru Ministerul Apelor şi Pădurilor

Buzoianca Adriana Petcu (55 de ani) va conduce Ministerul Apelor şi Pădurilor, conform anunțului făcut marți de Liviu Dragnea, președintele PSD. Deține funcția de director în cadrul Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița, cu sediul în Buzău, funcție care va rămâne vacantă după preluarea portofoliului.

”Doamna Adrian Petcu a câştigat în justiţie şi este un subiect închis”, a spus Liviu Dragnea despre buzoianca propusă pentru Ministerul Apelor şi Pădurilor. Acesta a făcut referire la demersula Agenției Naționale de Integritate, care a sesizat instanța, cu privire la o posibilă stare de incompatibilitate.

În urmă cu doi ani, Adriana Petcu a intrat în atenția Agenției Naționale de Integritate care o găsea în conflict de interese, pe motiv că “în exerciţiul funcţiei de director, PETCU ADRIANA a semnat o adresă transmisă Administraţiei Naţionale „Apele Române” (A.N.A.R.), prin care s-a propus includerea sa în componenţa grupului de lucru al Proiectului „SIGMA FOR WATER – Identificarea problemelor şi măsurilor necesare în vederea analizei posibilităţii de refacere a zonei umede la confluenţa râului Călmăţui cu fluviul Dunărea”, în baza căreia persoana evaluată a fost încadrată în funcţia de project officer în cadrul proiectului. Pe perioada de implementare a proiectului, PETCU ADRIANA a obţinut venituri în sumă 27.086 Lei. Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către PETCU ADRIANA a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României” (comunicat ANI , 9 decembrie 2014).

Viceprimarul Buzăului, Ionuț Apostu, fost director al Agenției pentru Protecția Mediului, spune că promovarea Adrianei Petcu în conducerea Ministerului Apelor și Pădurilor este un câștig pentru Buzău.

”Este cel mai mare câștig pentru Buzău, pentru că este un profesionist. Lucrează de o viață în Apele Române și coordonează de atâția ani o instituție care răspunde de toată zona cuprinsă între munții Bucegi și Dunăre. Am fost colegi în cadul comitetului de bazin dar și șefi de instituții subordonate aceluiași minister, care atunci se numea Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor”, a declarat Ionuț Apostu.

„Propunerile privind componența viitorului Guvern au fost validate astăzi în cadrul Comitetului Executiv Național al PSD. Sunt mândru că o buzoiancă de-a noastră se află chiar în prima linie a noului executiv: propunerea PSD pentru Ministerul Apelor și Pădurilor este Adriana Petcu, în prezent director al Administrației Bazinale de Apă Buzău – Ialomița. Sunt convins că doamna Petcu ne va reprezenta cu succes în viitorul Cabinet, pentru că este o persoană serioasă și muncitoare, cu o experiență de peste 30 de ani în domeniul hidrotehnic, al serviciilor de gospodărire a apelor și în managementul proiectelor de mediu. Mâine urmează audierile în Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului, după care votul de încredere al Parlamentului! Succes tuturor!”, a scris președintele PSD Buzău, deputatul Marcel Ciolacu, pe pagina personală de Facebook.

Adriana Petcu s-a născut la 29 noiembrie 1961, a absolvit în anul 1985 Institutul Politehnic Gh. Asachi, din Iași, Facultatea de Hidrotehnică.

După ce a obținut diploma de inginer în construcții hidrotehnice, în 1985, a obținut postul de șef echipă de examinări tehnice de asigurarea și controlul calității în cadrul Întreprinderii Antrepriză Construcții Nucleare Cernavodă, județul Constanța. Din 1990, lucrează în cadrul Administrației Naționale Apele Române, Direcția Apelor Buzău-Ialomița. Este director al Direcţiei din martie 2010, fiind susţinută la acea vreme de fostul Partid Democrat Liberal, organizaţia judeţeană Buzău.

În 2008, Adriana Petcu a obținut un certificat de perfecționare „Mastering Top Skills for Business Executives”, al Universității Temple, Tokyo (Japonia).

Potrivit declarației de interese publicate în 2016, pe site-ul www.rowater.ro, Adriana Petcu este acționar la Peco Buzău, precum și membru în Consiliul de Conducere al Administrației Naționale „Apele Române” și membru în Adunarea Generală a Acționarilor a SC Exploatare Sistem Zonal Prahova.

Împreună cu soţul său, Adriana Petcu deține un apartament de peste 57 de metri pătraţi în municipiul Buzău, cumpărat în 1991, şi o casă de peste 100 de metri pătraţi, în Spătaru, construită în 2001, unde are şi un teren intravilan de 1.000 de metri pătraţi, pe care l-a cumpărat în 1997. De asemenea, soţul său a primit moştenire în anul 2009 un teren agricol de peste 9.000 de metri pătraţi în comuna Robeasca, județul Buzău. Adriana Petcu mai figurează ca proprietar al unui autoturism Skoda cumpărat în 2006.

Fii Reporter