luni, 11 decembrie, 2023

Noua generatie de anvelope 215 60 R17 pentru masini moderne

Noua generatie de anvelope 215 60 R17 pentru masini moderne

Facebook
Twitter
Email

Anvelopele pentru mașini de dimensiuni mari trebuie să demonstreze rezistență, fiabilitate, să se comporte excelent pe diferite trasee și în condiții climatice variate. Modelul de anvelope 215 60 r17 este special proiectat pentru autovehicule de tip SUV, 4×4 sau Crossover.

Alegerea anvelopelor, de vară sau de iarnă, trebuie efectuată doar după ce avem dimensiunile exacte necesare. Dacă cunoaștem lățimea, înălțimea, diametrul radial, dar și indicii de sarcină și viteză, atunci putem comanda lejer online din magazinele specializate care vând anvelope pe internet.

De exemplu, pentru cauciucuri 215 60 r17, dimensiunea 215 este lățimea in mm, 60 este raportul de înălțime( exprimat în procente) iar R17 este diametrul anvelopei, măsurat în inch.

R-ul reprezintă prescurtarea de la Radial și caracterizeazăconstrucția anvelopei. Anvelopele care prezintă dimensiuni care menționează un R ( cum este aici cazul R17), au o construcție radială a anvelopei.

Trebuie știut căaproape toate anvelopele moderne pentru mașini de teren, SUV-uri, autoturisme 4×4 sau camionete au construcție radială. În schimb e nevoie să ții cont la diametrul jantei pe care se montează anvelopele.

Diametrul anvelopelor trebuie sa fie la fel cu diametrul jantelor pe care le vei monta.

Deci pentru anvelope cu diametrul R17, e vorba de jante 17 inch. Dacă cunoști deja dimensiunile anvelopelor mașinii tale din cartea tehnică și vrei să afli ce diametru trebuie să aibă jantele, este foarte simplu.

De exemplu, dacă anvelopele de iarnă au dimensiuni 215 60 r17 și ai nevoie să afli ce jante ai nevoie, citește dimensiunile de pe flancul anvelopelor montate. Dacă pe flancul acestora este trecut R17, atunci ai nevoie de jante 17.

Indicele de sarcină este un factor important în alegerea anvelopelor, determinând gradul de încărcare al autovehiculului.Indicele arată practicmasa maximă exprimată în kilograme, pe care o poate susține anvelopa, montată pe vehicul și umflată la presiunea standard recomandată.

Este posibil să montezi pe automobil anvelope care au indicele de sarcină mai mic decât cel recomandat, dar nu trebuie depășită sarcina maximă indicată. Există și posibilitatea, pentru sarcini mai importante și greutăți mai mari, să se monteze anvelope cu indici de sarcină mai maridecât ceiomologați. Acest model de anvelope cu indice mare de sarcină se numesc XL (extra load) sau anvelope ranforsate. O astfel de anvelopă ranforsată este mai rezistentă ca un cauciuc standard și poate fi folosită pe drumuri dificile, cu gropi și denivelări.

Indicele de viteză este un alt parametru al anvelopelor, notat de regulă cu o literă. Acest indice arată viteza maximă pe care o permite anvelopa atunci când suportă sarcina maximă stipulată de indicele de sarcină. De exemplu în cazul unor anvelope cu indicele de viteză T, trebuie să știi că anvelopa permite atingerea unei viteze maxime de 190 km/h.

Anvelopele sunt alese în funcție de anotimpul în care sunt folosite și în acest scop sunt clasificate în : anvelope de vară, de iarnă sau all-season ( cele care se pot folosi pe tot parcursul anului).

În perioadele de iarnă temperaturile scad iar carosabilul este acoperit uneori cu strat de zăpadă sau gheață. Condițiile de șofat sunt dificile, iar de la finalul toamnei se recomandăachiziționarea de anvelope de iarnă. Cele mai cunoscute și apreciate modele de cauciucuri de iarnă 215 60 r17 sunt Nokian Poweproof, Semperit Master Grip, Viking Wintech sau GoodyearUltragrip 8 Performance sau Dunlop Winter Sport 5 SUV.

Aceste cauciucuri vara 215 60 r17 sunt concepute pentru a rula eficient pe suprafețe umede sau uscate, sunt rezistente la temperaturi ridicate și pot fi folosite pe carosabil acoperit cu apă, evitând cu succes acvaplanarea. Printre cele mai apreciate modele sunt: Continental Premum Contact 6, Michelin Primacy 3.

Anvelopele all season sunt alese de obicei pentru a rula pe tot parcursul anului, fiind proiectate pentru a se comporta cu succes într-o varietate mare de situații în trafic: carosabil umed și alunecos, carosabil uscat, condiții de vară sau de iarnă.Iată câteva exemple : Barum Quartaris 5, Pirelli Cinturato, Dunlop sport all season, Radar Dimax.

Anvelopele de vară 215 60 r17sau cele de iarnă oferă șoferilor performante maxime pentru anotimpul pentru care au fost concepute. E recomandat să alegi exact anvelopele potrivite, dacă vrei să te bucuri de călătorii sigure și confortabile.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.