joi, 18 aprilie, 2024

Nor-pâlnie observat în apropiere de Buzău. Atunci când atinge solul, un astfel de fuior se transformă în tornadă

Nor-pâlnie observat în apropiere de Buzău. Atunci când atinge solul, un astfel de fuior se transformă în tornadă

Facebook
Twitter
Email

Un nor în formă de pâlnie a fost observat duminică la prânz de un localnic din Zilișteanca, județul Buzău, care a imortalizat fenomenul și a postat câteva fotografii pe grupul Meteo Buzau. În toată ţara se înregistrează manifestări de instabilitate atmosferică.

La baza unui nor Cumulonimbus s-a dezvoltat un nor-pâlnie, coloana fiind surprinsă din Zilișteanca, sat al comunei buzoiene Poșta Câlnău.

Norii-pâlnie sunt asociați cu furtunile și vânturile puternice. Dacă fuiorul atinge solul, explică meteorologii, atunci se formează o tornadă.

Acestea se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald urcă şi aerul rece coboară iar prin deplasare se formează o pâlnie, explică specialiștii.

Meteorologii anunţă că în toată ţara vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin ploi torenţiale, descărcări electrice, vânt şi, izolat, grindină.

Potrivit meteorologilor din cadrul Adminsitraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), va fi instabilitate atmosferică până marţi, la ora 10.

De duminică, de la ora 12.00, până marţi, la ora 10.00, în majoritatea regiunilor vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi, izolat, grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15 – 20 l/mp şi, pe arii restrânse, 25 – 50 l/mp.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.