marți, 15 octombrie, 2024

Noapte de calvar pentru mii de săteni din Galbinași și Tăbărăsti, după ce OMV Petrom a oprit alimentarea cu gaze

Noapte de calvar pentru mii de săteni din Galbinași și Tăbărăsti, după ce OMV Petrom a oprit alimentarea cu gaze

Facebook
Twitter
Email

Sute de case din localitățile Gălbinași și Tăbărăști au rămas vineri fără gaze, după ce OMV Petrom a sistat alimentarea, în urma scăderii presiunii, la singura sondă care mai alimentează localitatea. Alimentarea cu gaze ar putea fi reluată cel mai devreme sâmbătă, după cum precizează furnizorul de servicii.

Decizia a venit pe neașteptate, atât consumatorii din Gălbinași cât și autoritățile locale primind doar o informare seacă, prin intermediul unui e-mail, remis vineri dimineață, de către compania Petrom.

„Referitor la intreruperea in alimentarea cu gaze a localitatii Galbinasi va aduc la cunostinta faptul ca acest lucru s-a produs pe fondul cresterii consumului peste capacitatea de productie a unicei sonde ramasa in exploatare. Dificultatea in alimentarea cu gaze a localitatii a fost adusa la cunostinta operatorului concesionar al serviciului de distributie, (Premier Energy), in timp util pentru a efectua conectarea la Societatea Națională Transgas, conform obligatilor legislative dar din pacate acest lucru nu s-a materializat. In acest moment livrarea este intrerupta iar sonda merge la acumulare in sistem. Cand se va acumula o cantitate suficienta si presiunea va permite vom relua alimentarea cu gaze a localitati. Estimam reluarea alimentaria cu gaze maine 16.10. 2021, ora aprox 10:00, functie de comportamentul sistemului. Mentionez faptul ca aceasta este o solutie de compromise si nu o solutie definitiva. Solutia care va permite asigurarea continuitatii in alimentarea cu gaze a localitatii depinde de actiunea Premier Energy de conectare la Transgaz.
Cu stima, Cristian Duta” au comunicat reprezentanŕii OMV Petrom.

Imediat după informarea primită, primarul localității, Dumitru Dragomir, a cerut ajutor Prefecturii Buzău, pentru reluarea rapidă  a alimentării cu gaze.

Situația neplăcută trenează de iarna trecută și apare în special în perioada rece, atunci când consumul crește semnificativ, depășind producția sondei rămase în uz.

Dacă furnozorul de gaze s-ar fi racordat la Transgas din luna ianuarie și până în prezent, s-ar fi evitat căderea de presiune pusă pe seama consumului mare și a rezervelor aproape epuizate.

Deși autoritățile locale au făcut nenumărate demersuri pentru a soluționa situația precară a consumatorilor, furnizorii aflați într-un litigiu cu societatea Transgas, OMV Petrom și  Premier Energy, au ignorat demersurile legale.

Mai mult cele două societăți nu și-au ținut promisiunile făcute către primăria Gălbinași, care au fost mediate prin intermediul Prefecturii Buzău.

„Vă anunțăm că în data de 15.10.2021, ora 11,00 furnizarea de gaz in comuna Gälbinasi(sat Gälbinasi, sat Täbărăşti) a fost oprită, deoarece sonda proprietatea Petrom care ne fumizează gazul, din informațille Pertrom, nu mai are capacitatea necesară de productție
pentru a ne furniza gaz in cele 2 sate. Vă facem cunoscut faptul că în ianuarie 2021, am avut aceeaşi îintrerupere, iar în 19.01.2021 prin intermediul Prefectuil s-a incheiat o minută între toti reprezentantii (
Prefectura Buzău, Primäria Gălbinaşi, Trans Gaz, Premier Energy, OMV Petrom). Anexăm copl xerox după minută, dar ce s-a mentionat în minută nu s-a dus la bun sfårşit.
Dorim, o întrevedere între: Prefectura Buzău, Primăria Gălbinaşi, Trans Gaz, Premier Energy, OMV Petrom, pentru a se putea duce la îndeplinere minuta incheiată pe 19.01.2021,
deorece considerăm că, întreruperea gazului pe timp de iarnă este a problemă socială pentru locuitorii comunei Gălbinaşi care s-au racordat la reteau de gaz, motiv pentru care vă rugăm, a vă implica pentru realizarea acesteia.
PRIMAR, Dregomir Dumitru” se precizează în adresa trimisă de Primăria Gălbinași către Prefectura Buzău.

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.