miercuri, 24 aprilie, 2024

Nereguli descoperite la Spitalul Săpoca: stativul nu trebuia lăsat în salonul cu bolnavi psihic

Nereguli descoperite la Spitalul Săpoca: stativul nu trebuia lăsat în salonul cu bolnavi psihic

Facebook
Twitter
Email

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, aflată în control la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, spune că un șir de greșeli au fost la originea evenimentului tragic din noaptea de sâmbătă spre duminică. În primul rând, asistenta nu trebuia să lase un stativ de perfuzii la îndemâna pacienţilor, iar o a doua greşeală este legată de faptul că în pat cu ucigaşul a mai fost pus pacient.

„Din păcate, aşa cum am precizat, s-a produs un lung şir de eroari umane şi reiterez ideea că tragedia putea fi evitată. Am spus că suntem sistemul şi fiecare să respecte ce e în fişa postului. De exemplu, se arată în fişa asistentei medicale că nu se lasă la îndemâna pacienţilor obiecte contondente, stativul nu trebuia să rămână niciodată într-un salon cu proleme psihice”, a declarat Sorina Pintea.

O altă eroare, spune ministrul Sorina Pintea, a fost legată de faptul că medicii au pus, în noaptea de sâmbătă spre duminică, încă un bărbat în pat cu acesta.

„La 1.45 în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost internat un bărbat, tot cu etilism, pus în pat cu Lungu Ştefan, în condiţiile în care mai erau paturi libere. A fost pus în salonul 206, era la îndemână şi atunci poate şi-au spus `de ce să nu îl punem aici`. Doi oameni au fost puşi în acelaşi pat, în condiţiile în care erau paturi libere. Nota explicativă arată că doamna doctor spunea că în salonul cu supraveghere era multă lume. Mai era un pavilion la vilă, acolo se plăteşte legal 20 de lei pe zi, dar nu cred că era o problemă dacă era ţinut o noapte”‘, a mai spus ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a declarat că la Spitalul de Psihiatrie din Buzău nu este criză de personal, aşa cum spunea un sindicalist, deoarece 7 asistente şi 3 infirmiere se ocupau de pavilion, iar din punctul ei de vedere, nu au fost respectate prevederile din fişa postului.

„Din datele care mi s-au pus la dispoziţie, am constatat că personalul este normat în acest spital la nivel minim, deci legal. Cele 45 de posturi aprobate în 2018 – nu la solicitarea sindicatelor, ci la solicitarea spitalelor, pentru că eu am făcut aprbările – urmau să fie scoase la concurs. Aici am avut o replică. De ce nu aţi scos la concurs? Pentru că nu am avut buget. Greşit. În momentul în care bugetul de stat e aprobat, spitalul are buget şi poate face angajari. (…) Dar şi fără aceste 45 de posturi, personalul era la minim”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, la Buzău, unde a venit pentru a supraveghea ancheta la Spitalul de Psihiatrie, că din punctul său de vedere, tragedia de la Săpoca putea fi evitată.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.