duminică, 13 octombrie, 2024

Motivul pentru care „odioșii” corcoduși și duzi vor fi exterminați din cartierele Buzăului

Motivul pentru care „odioșii” corcoduși și duzi vor fi exterminați din cartierele Buzăului

Facebook
Twitter
Email

Corcodușii și duzii sunt cei mai detestați pomi de către orășeni. Asta, pentru că, pe de o parte, fructele coapte pătează asfaltul și mașinile parcate sub pomi, iar după o vreme, intră în fermentație și degajă un miros neplăcut.

Asaltați cu plângeri de la cetățeni din tot orașul Buzău, reprezentanții administrației publice locale au început încă de anul trecut să caute soluții pentru a înlocui acești pomi fructiferi.

Astfel, Primăria Buzău a pus gând rău unui număr de 3.016 corcoduși și 290 duzi din municipiu. Bugetul Primăriei Buzău pe anul 2023 prevede fonduri în această direcție.

Decizia este justificată de viceprimarul Apostu prin prisma numeroaselor reclamații venite din partea buzoienilor, în special a celor deranjați de mirosul caracteristic al fructelor stricate căzute vara din pomi.

„În privința duzilor și corcodușilor, să știți că nu suntem noi cei care am inventat apa caldă, în sensul că și alte mari orașe din România au apelat la astfel de studii de impact pentru înlocuirea duzilor și corcodușilor din orașe, întrucât produc un mare disconfort în perioada verii. Avem nenumărate reclamații din partea buzoienilor că în perioada verii sunt deranjați de acel miros”, a transmis viceprimarul Ionuț Apostu, în cadrul ședinței Consiliului Local.

Ionuț Apostu a ținut să precizeze că pomii nu au fost plantați cu bună știință, ci au apărut spontan și nu au valoare urbanistică sau peisagistică. În locul lor vor apărea alți arbori.

Autoritățile Buzăului au alocat suma de 60.000 lei pentru proiectul ce vizează realizarea unui studiu de specialitate privind impactul social și asupra mediului înconjurător al pomilor fructiferi și înlocuirea acestora cu alte specii adaptate la condițiile de mediu.

„Acești corcoduși și duzi au apărut din flora spontană; nu a plantat nimeni din municipiu. Pentru a parcurge procedura de mediu, e nevoie și de acest studiu, astfel să putem să îi înlocuim cu specii cu o valoare urbanistică și peisagistică. De ce n-am putea în locul corcodușilor să avem arbori de mătase sau diverse alte specii cu o valoare peisagistică importantă pentru oraș? Probabil corcodușele erau utile pentru cei care-și doreau o țuică, dar eu cred că țuica de prună e mai bună”, a mai declarat Ionuț Apostu.

Viceprimarul Buzăului este convins, de asemenea, că vestea tăierii corcodușilor și duzilor din cartiere nu o să fie bine primită de toți buzoienii, mai ales de cei care adunau fructele pentru a face țuică.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.