Motive de îngrijorare printre localnicii din Topliceni, după ce o groapă comună a fost descoperită pe șantierul noului cămin cultural

Oseminte umane vechi, care par a proveni de la mai multe persoane, au fost găsite de o echipă de muncitori care lucrează la construcția noului cămin cultural din satul Băbeni, comuna Topliceni. Rămășițele urmează să fie expertizate de specialiști pentru a afla vechimea si originea acestora.

Localnicii din Băbeni cred că osemintele descoperite la o adâncime de aproximativ 30 de centimetri ar apartine unor victime ale marii epidemii de ciumă.

Potrivit istoricilor, cea mai cumplită epidemie de ciumă din Ţara Românească a avut loc în anii 1812-1813, sub domnia lui domnia lui Ioan Gheorghe Caragea, când s-au înregistrat circa 90.000 de victime.

Osemintele ar putea fi însă mult mai vechi, având în vedere că primele epidemii de ciumă în Țara Românească au apărut încă din secolul al XV-lea.

Fosta directoare a scolii din Băbeni, Lenuța Predescu, știa de la străbunici că în locul respectiv a existat o groapă comună cu oseminte acoperite cu var.

Fosta directoare mai spune că în același loc, în urma cu mai bine de 40 de ani, și tatăl sau, primar al comunei în acea perioada, a descoperit în pământ, la o adancime de 15-20 cm, fragmente osoase umane, când încerca să niveleze terenul.

Din cauza acelorași suspiciuni privind ciuma, groapa comună a fost inchisa imediat iar zona a fost ocolita multă vreme de localnicii din Băbeni.

Fii Reporter