vineri, 8 decembrie, 2023

MITURI, SFATURI ȘI BENEFICII ALE UNUI APARAT DE AER CONDIȚIONAT

MITURI, SFATURI ȘI BENEFICII ALE UNUI APARAT DE AER CONDIȚIONAT

Facebook
Twitter
Email

Deși Willis Carrier ne-a dat  aparatul de aer condiționat încă din 1902, în ziua de azi încă sunt mituri care circulă cu privire la acest dispozitiv aproape la fel de comun în casele oamenilor ca un animal de companie.

Pentru a demonta cele mai comune dintre aceste mituri, angajații  TERMOTEMP m-au ajutat să alcătuiesc un top ale acestora și mi-au explicat de ce aceste presupuneri sunt întâi de toate erenoate.

Uite  6 mituri de care probabil și tu te-ai lovit când ai adus în discuție intenția de a-ți procura un aparat de aer condiționat:

 1. Dacă aparatul de aer condiționat este montat pe hol o să  răcească toate camerele

Pentru ca un aparat de aer condiționat să poată răci/încălzi aerul trebuie să poată să îl treacă prin schimbătorul de căldură. Dacă aparatul este montat pe hol va recircula aerul din hol. Nu îl va circula și pe cel din încăperile care au legătură cu holul.

 1. Freonul trebuie schimbat

Freonul nu își pierde calitățile deci nu trebuie înlocuit. Acesta este un tertip folosit de așa-ziși tehnicieni care taxează o operațiune pe care nu o efectuează. Vă sfătuim să apelați întodeauna la consultanți de încredere.

 1. Aparatul de aer condiționat capătă un miros urât în timp din cauza materialelor din care este realizat

Materialele utilizate de producători nu dezvoltă în timp bacterii sau microorganisme care să genereze un miros neplăcut. Aerul poluat din încăpere poartă aceste bacterii și microorganisme. Acestea rămân în interiorul aparatului și în condiții de umiditate și întuneric se pot înmulți. Acest lucru poate fi prevenit prin efectuarea de mentenanțe periodice.

 1. Calitatea aparatului de aer condiționat depinde de țara în care este fabricat

Calitatea produselor nu are legătură cu țara de proveniență ci cu criteriile de control tehnic de calitate pe care le are producătorul respectiv. Calitatea oferită de un producător este aceeași indiferent de țara unde produce produsele respectiva companie.

 1. Montajul aparatului de aer condiționat executat de un ”cunoscut” costă mai puțin

Asta pentru că nu știm cât ne va costa un nepriceput la sfârșit. Plăci electronice arse, freon pierdut, aparate instalate necorespunzător sunt concluziile celor mai multe intervenții service în urma instalărilor efectuate cu personal neinstruit și neautorizat. Aceste incidente atrag scoaterea din garanție a aparatelor și plata reparațiilor de către clienți, iar valoarea reparațiilor poate fi între sute și mii de lei.

 1. Toamna și iarna nu folosesc aparatul de aer condiționat pentru încălzire pentru că am centrală termică

Utilizarea aparatelor de aer condiționat pe modul de încălzire este mai economică decât utilizarea centralelor termice pe combustibil gazos până la temperaturi de -5°C. Aparatele de aer condiționat care pot fi folosite ca sursă unică de încălzire pot funcționa pe acest mod până la temperaturi de -25°C.

Acestea fiind demontate, v-am pregătit și o serie de efecte benefice și sfaturi pe care să le ai în minte dacă o să-ți cumperi un aparat de aer condiționat sau dacă ai deja unul.

SFATURI ȘI BENEFICII:

 • Curăță filtrele la o perioadă regulată de timp! Indiferent de calitatea filtrelor, acestea trebuie să fie curățate cu o frecvență destul de mare. Intervalul este recomandat în cartea tehnică a aparatului. O frecvență medie ar fi de doua ori pe an, la majoritatea aparatelor.
 • Nu opri aparatul pentru a face economie! Decizia de a opri aparatul pentru a genera economie de energie nu este tot timpul cea mai inteligentă. Pentru un consum redus, este bine ca aparatul sa fie pornit tot timpul la o treapta de ventilație minimă. Dacă este pornit doar atunci când este foarte cald, este nevoit să funcționeze la capacitate maximă și să consume foarte multă energie.
 • Prezența unui aparat de aer condiționat este mai mult decât esențială în perioadele sezonului cald si nu numai pentru că elimină disconfortul termic produs în urma umidității ridicate din aer.
 • Un aparat de aer condiționat o să reducă zgomotul din casa ta pentru că sunetele care vin din exterior vor fi estompate datorita faptului că aerul condiționat funcționează cu ușile și ferestrele închise.
 • Confortul este un alt „lux” pe care aparatul de aer condiționat ți-l poate oferi prin faptul că îți crează un mediul ambient placut, iar prin apăsarea unui singur buton al telecomenzii reușești să ai o temperatură potrivită.

 Ca o concluzie, deși acesta este un articol publicat pe internet, îți recomandăm să nu pleci urechia la tot ce citești online și să consulți mereu pe cineva expert în domeniu înaintea unei achiziții importante.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.