miercuri, 22 mai, 2024

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a vizitat fostul penitenciar de la Râmnicu Sărat

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a vizitat fostul penitenciar de la Râmnicu Sărat

Facebook
Twitter
Email

Daniel Barbu, ministrul Culturii, s-a aflat ieri în vizită la fosta închisoare de la Rm. Sărat. Însoţit de Andrei Muraru, preşedintele IICCMER, ministrul a vrut să verifice modul în care se prezintă închisoarea, care va deveni primul muzeu memorial al victimelor comunismului cu finanţare de la Statul român. Cei doi oficiali au vizitat clădirea fostei închisori şi chiar au intrat în celulele unde au fost închişi pe vremea regimului comunist Corneliu Coposu sau Ion Mihalache, acolo unde au aprins şi două lumânări.

„Am fost zguduit să intru în celula lui Ion Mihalache, să ating uşile care bănuieşti că au fost atinse de atâtea personalităţi ale istoriei noastre politice şi culturale. Persoane care pe nedrept au fost încarcerate şi supuse unor torturi dezumanizante. Este un loc care are o dimensiune sacrală, e un loc în care putem deveni mai umani”, a declarat ministrul Daniel Barbu.

Închisoarea de la Râmnicu Sărat a fost trecută, în 2007, în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Am reuşit să achiziţionăm şi ultima porţiune de teren, iar acum Institutul a devenit proprietarul întregului ansamblu. Aici vom face până în 2016 primul muzeu memorial al victimelor comunismului, finanţat de către Statul român. Au venit o serie de experţi internaţionali, iar în septembrie vor veni cei mai reputaţi experţi în amenajare muzeală din Europa şi America de Nord. Soluţiile găsite până acum privesc conservarea, cât mai prudentă, a acestei închisori şi mai există varianta organizării unei noi expoziţii în curtea interioară. Fondurile vin de la Uniunea Europeană şi lucrările vor începe din 2015”, a declarat Andrei Muraru, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Tot ieri, ministrul Daniel Barbu a vizitat Palatul Brâncovenesc din Râmnicu Sărat, dar şi Colegiul Naţional „Al. Vlahuţă”.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.