Ministrul Carmen Dan, criticată de foști polițiști din Buzău după ce a cerut demiterea chestorului Bogdan Despescu de la conducerea IGPR

Pensionarii din poliția județului Buzău o critică dur pe Carmen Dan, ministrul de Interne, pentru gestionarea defectuoasă a cazului polițistului pedofil. Fostul comandant al IPJ Buzău, Marin Ion, a scris pe Facebook că a ”văzut un ministru cu o prestație lamentabilă” iar Marian Șerbulea, fost ofițer de presă al poliției buzoiene, o îndeamnă pe Carmen Dan să plece acasă pentru că ”distruge Poliția Română și ce a mai rămas”.

Curg reacțiile pe Facebook din partea celor care i-au fost colegi chestorului Bogdan Despescu, șeful IGPR, în perioada în care acesta activa la Buzău. Acestuia i-a fost solicitată demisia de către ministrul de Interne, Carmen Dan, în contextul scandalului legat de pedofilul de la Rutieră.

Colonelul Ion Marin, fostul șef al IPJ Buzău, care l-a avut în subordine pentru un an pe Bogdan Despescu, pomenește în mesajul său de amestecul politicului în treburile unei instituții aflate în slujba celor mulți.

”Am văzut un ministru cu o prestație lamentabilă. Așa cum s-a împământenit o tradiție păguboasă la MAI, ni s-a servit o „spoiaiă” de măsuri bombastice legate de un pedofil care a pătat iremediabil onoarea Poliției Române… Se cere demiterea Șefului IGPR și a șefului Serviciului Omoruri… Te bufnește râsul…un râs amar… Doamna ministru, nu mai suntem pe vremea lui Vodă Lăpușneanu… Suntem mulți dar nu mai suntem proști… Ne credeți proști aruncându-ne „capul lui Moțoc”…dar nu mai mușcăm nada! V-aș fi crezut dacă ieșeați în spațiul public să ne spuneți că e timpul reformei reale în Poliția Română pentru a se termina cu amestecul politicului în treburile unei instituții aflate în slujba celor mulți, pentru a se termina cu promovări pe criterii clientelare în detrimentul profesioniștilor, pentru a se termina cu metode de evaluare rămase de pe timpul colectivizării, pentru eficientizarea muncii de management și resurse umane ca în poliție să nu își mai facă loc monștri cu față umană… Ați aruncat o petardă care nu îi sperie pe „cronofagii” din minister și din poliție… Nu se schimbă nimic. Tarele manageriale se vor manifesta în continuare căci cu asemenea „măsuri” pompieristice ne dați doar praf în ochi…

O reacție dură o are și Marian Șerbulea, fost ofițer de presă al poliției buzoiene, care o îndeamnă pe Carmen Dan să plece acasă pentru că ”distruge Poliția Română și ce a mai rămas”:

”Carmen Dan mergi acasa fata, esti in plus, habar nu ai, distrugi Politia Romana si ce a mai ramas. Esti incapabila sa faci ceva bun pentru institutia MAI, nu ai cum!!! De ce, simplu NU POTI, este caciula prea mare pentru tine. Demiti seful Politiei Romane, un politist ,,de meserie” . De ce l-ai demis pe seful Serviciului omoruri? Pe logica ta, iti mai propun o demitere, portarul care-i permitea accesul in institutie nemernicului acela! Apropo ce ai facut concret dupa ce au murit acei politisti in timpul serviciului, NIMIC. Te-ai dus cu televiziunile voastre la spital la Iasi sa-l vezi pe acel politist ranit. Te interesa soarta lui? NU carmen dan, imaginea ta, iar acum recurgi la acest gest disperat din acelasi motiv. Malin Bot, so pe ei tata! Scuze pentru cei care ma cunosc, dar astazi sentimentul de scarba ,,a dat pe-afara”!

După ce s-a întâlnit azi-dimineață la Palatul Victoria cu chestorul Bogdan Despescu, prim-ministrul Mihai Tudose a anunțat că nu dă curs solicitării ministrului de Interne pentru destituirea șefului Poliției ROMÂNE.

„Am avut o discuţie cu domnul Despescu, mi-a prezentat raportul. Am înţeles de pe surse că noua propunere (Cătălin Ioniţă -n.r) şi-a declinat intenţia de a ocupa funcţia (de şef al Poliţiei Române – n.r), şi l-am rugat pe domnul Despescu să-mi prezinte situaţia într-o săptămână. Acel făptaş a fost totuşi prins în două zile. De ce nu s-au luat şi alte măsuri? Îl aştept pe domnul Despescu să-mi prezinte concluziile“, a spus premierul.

Bogdan Despescu a fost adjunct al şefului IPJ Buzău, apoi comandant al Poliţiei Prahova, după care a preluat comanda IPJ Constanţa. În 2014 a fost înaintat de la gradul de comisar şef la cel de chestor de poliţie.

Chestorul de poliție Despescu Bogdan are 46 de ani, este căsătorit și are un copil. Chestorul Despescu și-a început cariera la Poliţia Municipală Buzău, la Biroul de Investigare a fraudelor, iar din 1996 a trecut pe un post similar la Poliţia oraşului Nehoiu, până în 2001.

Din 2001 până în 2002 a devenit şef al Biroului de Poliţie al comunei Berca de unde, în 2006, a venit la Poliţia Municipiului Buzău pe funcţia de adjunct, cînd şef era actualul comandant al IPJ Ialomiţa, comisarul şef Viorel Ştefu, de numele căruia se leagă cea mai amplă reformă a poliţiei buzoiene.

În scurt timp, s- a transferat la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Buzău preluând şefia Serviciului de Investigaţii Criminale, iar peste câteva luni, din 2013 până în 2014 a fost promovat adjunct al IPJ Buzău, în perioada cât inspector şef era comisarul şef Ion Marin. La începutul anului 2011, Despescu a fost numit comandant la IPJ Prahova, după care s-a întors, în 2012, pe postul de şef de cabinet la IPJ Buzău pentru ca în final, după câteva luni , să fie numit la comanda IPJ Constanţa.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI