joi, 29 februarie, 2024

Mieii din fermele buzoiene iau calea străinătății. De ce este mai convenabil exportul în țările arabe

Mieii din fermele buzoiene iau calea străinătății. De ce este mai convenabil exportul în țările arabe

Facebook
Twitter
Email

Mieii crescuți în fermele din județul Buzău ajung, în mare parte, pe mesele consumatorilor din țările arabe. Doar în ultimele zile, nu mai puțin de 12.000 de miei au fost trimiși către centrele de colectare din Tulcea și Constanța, iar cererea din străinătate este în continuă creștere. Un fermier de lângă Buzău ne explică de ce a fost mai avantajos să vândă mieii în acest mod.

Florin Marin creşte peste 400 de oi şi capre în ferma pe care o deține împreună cu tatăl său în satul Maxenu, de lângă Buzău. A pregătit pentru comercializare puțin peste o sută de miei, pe care i-a hrănit cu orz şi porumb, lucernă şi paie de grâu care mai au boabe pe ele.

Au fost investiții mari în creșterea ovinelor, cu hrana și încălzirea adăposturilor, spune fermierul buzoian. Cu o săptămână înainte de Paște, Florin Marin mai avea doar câțiva miei, foarte mici. Zilele trecute, i-a vândut aproape pe toți intermediarilor care asigură export de ovine spre țările arabe.

”Am făcut niște calcule și am preferat să-i dăm direct la mașină unor crescători din Albești-Paleologu, care trimit la export. Am dat aproape o sută de capete, miei de zece până la 30 de kilograme. Cei mari au intrat deja la abatorizare iar pe cei mici îi mai țin acolo, în padoc, pentru a lua în greutate. I-am vândut cu aproape 20 de lei kilogramul, preț foarte convenabil în condițiile actuale”, spune Florin Marin, crescător de animale din județul Buzău.

Fermierul din Maxenu spune că la fel au procedat toți crescătorii de ovine din zona Buzăului, pentru că le este mai avantajos decât să abatorizeze și apoi să vândă carcasa la un preț greu de acceptat de către majoritatea clienților.

Sunt ciobani în zona Bărăganului care au vândut efective și de o mie de miei și iezi. Acum este perioada propice livrării la export în țările arabe, spune buzoianul, deoarece postul Ramadanului este pe final iar consumul de carne de oaie va crește.

”La salariile românilor, mulți nu își mai permit să cumpere carne de miel cum o făceau în alți ani, pentru că a ajuns să depășească 40 de lei kilogramul la carcasa de miel. Piața locală nu are cum să absoarbă atâta cantitate cât să îmi fie mie convenabil să ratez vânzarea în străinătate ca apoi să alerg după autorizații la veterinar, să caut puncte de sacrificare, să asigur transport conform legii. Mai ieftin nu ai cum să vinzi pentru că prin tăiere se înjumătățește greutatea animalului, deci înmulțim la doi prețul oferit în viu de exportatori”, explică Florin Marin, crescător de animale din județul Buzău.

Acesta susține chiar că, în acest interval scurt de timp, există o cursă contracronometru printre crescătorii de animale în găsirea unor cumpărători cărora să le dea efective mari de miei.

Cu cât trece timpul, spune Florin Marin, cu atât scad șansele de a obține un preț convenabil. Totodată, crescătorii de ovine care scapă acest tren al vânzărilor pentru export, prin intermediari, se tem că spre toamnă vor fi nevoiți să vândă cârlanii la prețuri extrem de mici.

În ultimele zile, nu mai puțin de 12.000 de miei au fost trimiși către centrele de colectare din Tulcea și Constanța, iar cererea din străinătate este în continuă creștere.

Mai exact, solicitările sunt cu 15% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, și prețul cărnii de miel este mai mare față de anul trecut cu aproape 10%-20%. Pentru export, prețul practicat, în prezent, este între 19-20 de lei în viu. În schimb, pe piața internă cererea este scăzută.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.