joi, 14 noiembrie, 2024

Mied fabricat în Buzău, cel mai bun din Europa. A fost medaliat cu aur la o competiție din Polonia

Mied fabricat în Buzău, cel mai bun din Europa. A fost medaliat cu aur la o competiție din Polonia

Facebook
Twitter
Email

Buzoianul Mihai Negoț, proprietarul unei fabrici de mied, din orașul Pătârlagele, a obținut medalia de aur la o importantă competiție dedicată licorii pe bază de miere. Concursul Mead Madness Cup care are loc în fiecare an în Polonia, țara miedului.

„Este emoționant când auzi numele țării tale că primește o medalie, dar și mai emoționant este când îți auzi numele. Așa că am venit să ne lăudăm cu medalia de aur pe care am câștigat-o la categoria Medium Session Mead cu sortimentul India Pale Mead”, a scris pe Facebook Mihai Negoț, antreprenor din orașul buzoian Pătârlagele.

După ce s-a stabilit în Pătârlagele, Mihai Negoţ a început să crească albine, din curiozitate, apoi şi-a dezvoltat o mică fabrică în care mierea capătă arome şi texturi deosebite. A început cu şapte variante de miere la borcan, toate amestecate cu fructe sau nuci sălbatice. Ulterior, a adăugat în portofoliul de produse ”primitive” o băutură veche, miedul.

„În loc să fermentăm cerealele, ca în cazul berii, sau fructele, ca în cadrul cidrului, fermentăm mierea de albine și iese mied sau hidromel, care este probabil prima băutură fermentată din lume. Noi facem o variantă mai slab alcoolizată, ce nu s-a mai făcut până acum. Îl lăsăm cu alcoolemie mai mică, pentru a fi alternativă la consumul de bere, cidru, să fie ușor de consumat cu orice ocazie”, spune Mihai Negoț, producător de mied.

Miedul, cea mai veche licoare alcoolică din lume, este rezultatul fermentării mierii de albine. Dacă este amestecată cu apă şi lăsată o vreme, se transformă în hidromel, băutură apreciată din vechi timpuri. O mică parte dintre crescătorii de albine produc băutura şi pentru comercializare, iar printre aceștia este și buzoianul Mihai Negoţ. Produce o variantă modernă de hidromel, slab alcoolizată.

 

„Mihai și Cristina, familia care a dezvoltat Miedăria pe lângă afacerea apicolă de pe Valea Buzăului, au dat o șansă antreprenoriatului la țară după ce au muncit și locuit în București fără însă să se adapteze la aglomerația Capitalei. Au luat-o de la capăt acasă și azi vând produse din miere, inclusiv Miedul (sau Hidromelul) cu care au câștigat acest premiu internațional”, ascris europarlamentarul Dacian Cioloș, la aflarea veștii că unul dintre sortimentele de mied ale buzoianului a fost premiat în Polonia.

Mihai Negoț mărturisește că ideea afacerii cu această băutură i-a venit după ce a băut într-un restaurant din Anglia mied cu un conținut de alcool asemănător berii sau cidrului.

„Mihai de la Miedăria, unul dintre membrii comunității Slow Food Buzău a câștigat medalia de aur la cel mai mare concurs european de mied, în Polonia. Trebuie să spunem şi că acolo, miedul este băutură națională. Da da, ați citit bine. Ne bucurăm împreună cu el, iar o veste ca aceasta trebuie răspândită neapărat. Ca inspirație pentru tinerii antreprenori, ca exemplu pentru alți producători locali, ca motiv de bucurie şi apreciere”, au scris și colegii din Slow Food Buzău, organizație care promoveazp gastronomia artizanală și turismul culinar sustenabil în Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului.

Miedul are un gust distinct de miere, precum vinul, iar dulceaţa lui poate varia, în funcţie de cât de sec este. Băutura nu are doar un gust deosebit, ci şi multiple indicaţii terapeutice, fiind bogat în vitaminele B, minerale, aminoacizi şi monoxid de azot. Mihai Negoț spune că această băutură poate fi produsă în variante multiple, cu tărie și arome diferite.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.