luni, 15 iulie, 2024

Metode de protecție a oțelului inoxidabil

Metode de protecție a oțelului inoxidabil

Facebook
Twitter
Email

Rezistența la coroziune a oțelului inoxidabil se datorează în primul rând metalului de aliere inclus în oțelul inoxidabil, și anume cromul (Cr). Cromul formează oxid de crom pe suprafața oțelului. Prin urmare, acesta contribuie la faptul că oțelul nu se corodează în contact cu apa sau cu aerul umed. Chiar și o cantitate mică de Cr (10,5 % sau mai mult) inițiază o reacție de pasivare pe suprafața oțelului. Cu toate acestea, dacă stratul de oxid de crom este deteriorat din punct de vedere mecanic sau chimic, oțelul își pierde rezistența la atacul de coroziune în acest punct. Acest strat se reface automat sub rezerva disponibilității oxigenului din mediul înconjurător.
Cu cât conținutul de crom al oțelului este mai mare, cu atât rezistența la coroziune este mai bună. Această rezistență crește și mai mult odată cu adăugarea de molibden.

Fierul este dușmanul oțelului inoxidabil. Atunci când se lucrează cu oțelul, trebuie respectate regulile de bază pentru a asigura proprietățile sale „inoxidabile”:
– atunci când prelucrați oțelul inoxidabil, nu folosiți aceleași unelte care sunt folosite pentru prelucrarea oțelului negru.
– evitați contactul dintre oțelul negru și oțelul inoxidabil – în special în timpul transportului, depozitării, asamblării (componentele din oțel inoxidabil trebuie asamblate cu ajutorul unor șuruburi, nituri etc. realizate tot din oțel inoxidabil).

De asemenea, se poate produce colorarea oțelului:
– atunci când se utilizează o calitate greșită de oțel inoxidabil, nepotrivită pentru condiții specifice, de exemplu, aerul poluat al orașului, soluții sărate etc.
– atunci când pe suprafața materialului rămân reziduuri de agenți de curățare care conțin clor,
– atunci când designul structurii este inadecvat (adâncituri, fante, buzunare etc.).

Trebuie reamintit faptul că oțelul inoxidabil necesită o atenție specială în timpul selecției, prelucrării și depozitării. Utilizat și întreținut în mod corespunzător, este un material excelent pentru o varietate de aplicații și asigură mulți ani de funcționare fără probleme a componentelor fabricate din el.

Îndepărtarea murdăriei și a petelor care apar pe suprafața oțelului inoxidabil:
Pete de rugină: pentru a le îndepărta, umeziți suprafața cu o soluție de acid oxalic și lăsați-o timp de aproximativ 15 – 20 de minute, apoi spălați-o cu o soluție de acid oxalic. 15 – 20 de minute, apoi spălați cu un detergent ușor. O astfel de suprafață trebuie clătită cu apă rece și ștearsă cu un șervețel.
Îndepărtați contaminarea cu vopsea cu diluant pentru vopsele și o perie moale, cum ar fi o perie de nailon.
Clătiți cu apă curată și rece și ștergeți cu un șervețel.
Zgârieturile de pe suprafața șlefuită sau periată trebuie îndepărtate folosind o roată de lustruit și frecând în direcția structurii suprafeței (folosiți un material de lustruire care nu conține fier), apoi clătiți cu un detergent de curățare ușor. Clătiți cu apă curată și rece și ștergeți cu un șervețel.
Trebuie menționat faptul că această metodă nu poate fi utilizată pe suprafețele finisate la 2B, 2D și pe suprafețele decorative.
Amprentele digitale se îndepărtează cu alcool, diluant, tricloretilenă sau acetonă.
Se clătește cu apă curată, rece și se șterge cu un șervețel.
Petele de ulei și de grăsime se îndepărtează cu diluant organic, așa cum s-a menționat mai sus, urmat de apă călduță cu săpun sau detergent ușor. Clătiți cu apă curată și rece și ștergeți.
Curățați petele și decolorările greu de îndepărtat cu un detergent ușor, frecând spre textura vizibilă a suprafeței.
Clătiți cu apă curată și rece și ștergeți cu un șervețel.
Sau:
curățați cu o soluție de acid ortofosforic 10%. Clătiți cu o soluție de amoniac urmată de apă curată și rece și ștergeți cu un șervețel.
Îndepărtați ternirea prin temperatură, decolorarea severă cu un detergent de curățare blând sau prin frecare cu o spumă aspră (Scotchbrite) în direcția structurii vizibile a suprafeței.
Clătiți cu apă rece și ștergeți cu un șervețel.

Aplicați normele de siguranță la locul de muncă atunci când utilizați metodele menționate anterior.

  • Folosiți acidul ortofosforic și oxalic sau pasta de decapare numai atunci când alte metode nu au dat rezultate.
  • Purtați mănuși de cauciuc și ochelari de protecție și respectați normele de siguranță privind acest tip de lucrări.
  • Atunci când utilizați solvenți, asigurați o bună ventilație și acordați atenție pericolului de incendiu.

Puteți cumpăra oțel inoxidabil de înaltă calitate în magazinul online Stainlesseurope. Stainless Europe oferă peste 20 de tipuri de oțel inoxidabil: țevi fără sudură, bare rotunde și bare goale, coturi, teuri, reducții și multe altele. Posibilitatea de a cumpăra în cantități cu amănuntul și cu ridicata.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.