joi, 25 aprilie, 2024

Locuitorii municipiului Buzău și cei ai comunei Țintești, așteptați să decidă prin referendum unirea celor două localități

Locuitorii municipiului Buzău și cei ai comunei Țintești, așteptați să decidă prin referendum unirea celor două localități

Facebook
Twitter
Email

Peste 100.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Buzău și din comuna Țintești sunt așteptate duminică, între orele 7.00 și 23.00, la secțiile de votare pentru a se exprima asupra unirii celor două unități administrativ-teritoriale.

Aceștia vor avea de răspuns cu DA sau NU la întrebarea „Sunteți de acord cu unirea municipiului Buzău cu comuna Țintești?”.

În municipiul Buzău sunt amenajate 80 de secții, iar în Țintești, două. La vot sunt așteptați un număr de 107.756 buzoieni. La Țintești, sunt 3.597 persoane înscrise pe listele permanente.

Pentru ca referendumul de duminică să fie valid este nevoie ca la urne să se prezinte minimum 30% din totalul votanților, iar 50%+1 să voteze „pentru”. În caz că votul este pozitiv, în ambele localități, rezultatul merge în Parlament, unde se emite o lege, iar unirea devine efectivă.

Alegătorii care nu se pot deplasa la secțiile de votare din motive bineîntemeiate, respectiv dacă sunt internați în spital, în cămine de bătrâni sau sunt în izolare ori carantină din cauza coronavirusului, vor putea solicita urna mobilă pentru a-și exercita dreptul constituțional.

Primarul Constantin Toma a votat la ora 08.00, la secția de la Liceul de Arte, unde s-a întâlnit cu Marcel Ciolacu, șeful PSD, cei doi viceprimari și câțiva consilieri locali. Toma a mers apoi cu Marcel Ciolacu către la Școala nr. 5, unde a votat liderul PSD.

În acest moment, comuna Țintești are 7.200 de hectare și puțin peste 4.000 de locuitori, iar Buzăul are în jur de 8.100 de hectare și 115.000 de locuitori. După unirea celor două localități, suprafața municipiului va ajunge la peste 15.000 de hectare.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.