duminică, 23 iunie, 2024

Locuitorii din Aldeni sunt terorizați de urși, de peste trei săptămâni

Locuitorii din Aldeni sunt terorizați de urși, de peste trei săptămâni

Facebook
Twitter
Email

Localnicii din Aldeni, sat al comunei buzoiene Cernătești, trăiesc de trei săptămâni în teroare. Aproape în fiecare noapte, ursul le intră în gospodării și omoară orice animal îi iese în cale. În serile trecute, fiara a omorât patru oi și două capre, din două curți diferite.

În grajdurile familiei Irimia, crescători de animale din localitatea buzoiană Aldeni, ursul tocmai a făcut prăpăd. Sălbăticiunea a intrat în saivanul unde erau oile și a sfârtecat patru animale.

„A rupt gardul și, uitați, am găsit oile mâncate. Se cunoaşte cum a tras de gard, cu ghearele sau cu colţii. Probabil că o să fac încă un gard electrificat, pentru că nu văd altă soluție să mă apăr”, spune Tudor Irimia.

La fața locului a sosit și un reprezentant al fondului de vânătoare din zonă, pentru a inventaria pagubele produse de animalul sălbatic.

„Nu prea avem soluţii legale, ursul fiind ocrotit de lege. Fiind în intravilan, noi nu avem ce face ca asociaţie. Acest urs are în jur de 200 şi ceva de kilograme, dar cred că sunt mai mulți”, spune Mihai Neamțu, reprezentant fond de vânătoare.

Într-o altă gospodărie au căzut pradă ursului două capre. Peste 20 de oi și capre au fost sfâșiate de urși în ultimele trei săptămâni. Oamenilor le este foarte frică de animalul sălbatic.

„Nu puteam ieşi pe stradă pentru că ne e frică de urs. Pe vremuri vedeam urs doar când veneau cetele cu colindele, nu ca acum când poate să-ți iasă în cale”, spune o localnică din Aldeni.

Autoritățile din comuna Cernătești susțin că nu pot face nimic pentru a înlătura animalele sălbatice.

„Utima oară când a atacat ursul au fost mâncate două capre și patru oi. Nu stiu ce putem face. Am înțeles că fostul ministru al Mediului, în ultima zi de mandat, ar fi dat un ordin în care să împuște 1.200 de urși”, declară Petrică Mârzea, primarul comunei Cernătești.

În fiecare noapte locuitorii din Aldeni primesc avertizări prin sistemul Ro-Alert, însă animalele dispar imediat după ce provoacă pagube.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.