Locuințe sociale în centralele termice dezafectate, proiectul autorităților locale din Buzău

Vechile centrale dintre blocuri vor fi preluate de la RAM, consolidate și recompartimentate, cu investiții din bugetul local, apoi oferite spre închiriere buzoienilor aflați pe lista de așteptare a locuințelor sociale. Primii locatari ai acestor apartamente vor fi cei peste 60 de buzoieni care locuiesc cu chirie în centrul vechi al Buzăului.

Unul dintre obiectivele importante ale edililor Buzăului este rezolvarea crizei locuințelor sociale din municipiu. Cu peste două decenii înainte, primăria deţinea în fondul locativ aproximativ 70 de apartamente care puteau fi folosite în caz de urgenţă. Între timp, acestea au fost vândute iar, în prezent, noua administraţie s-a văzut în situația de a nu mai avea locuinţe sociale disponibile.

Cele de care dispune municipalitatea sunt supraaglomerate sau se află într-o stare avansată de degradare, cum este cazul clădirilor de pe strada Cuza Vodă, unde trăiesc peste 60 de chiriași. Chiar şi aşa, fondul de locuințe sociale este insuficient pentru a putea acoperi numărul mare de cereri.

centra

Potrivit edililor, o rezolvare parțială a acestei crize ar fi prin transformarea unor foste centrale termice de la RAM în locuințe sociale. În proiectul de buget pentru 2017 s-au alocat 1,4 miliarde de lei vechi, pentru întocmirea documentației de amenajare a unor noi locuințe.

”Deocamdată noi am alocat un buget pentru proiectare. După ce se votează bugetul, atunci o să vedem ce urmează. O să le vizităm împreună cu arhitect să vedem soluțiile. Pe un astfel de proiect se poate construi maxim P+2. Unele au și 200 de metri pătrați suprafață”, a declarant Ionuț Apostu, viceprimar.

centrala

În Alba Iulia, în astfel de centrale termice dezafectate au fost realizate grădinițe, cabinete medicale, inclusiv biserici greco-catolice. Costurile transformării uneia dintre clădiri în lăcaș de cult s-au ridicat la aproximativ 800.000 de lei.

Fii Reporter