vineri, 24 mai, 2024

Livezile din zona de munte, distruse de urşi. Proprietarii sunt disperaţi şi spun că autorităţile îi ignoră

Livezile din zona de munte, distruse de urşi. Proprietarii sunt disperaţi şi spun că autorităţile îi ignoră

Facebook
Twitter
Email

Proprietarii de livezi din zona de munte a Buzăului par a fi abandonați de autorități în fața atacurilor de urs. În perioada rodirii, pomii sunt ca un magnet pentru sălbăticiunile care sunt în căutare de fructe. Stricăciunile rămase în urmă sunt însă mari iar fermierii par a cere în zadar protecția autorităților.

Corespondența purtată de un producător de prune din comuna Calvini cu Agenția pentru Protecția Mediului Buzău reflectă perfect lupta surdă a fermierilor împotriva atacurilor de urs și cu ignoranța autorităților, pe deasupra.

Nicușor Hagiu deține aproape trei hectare de livadă de pruni pe un versant aflat la peste trei kilometri distanță centrul satului Calvini, unde își are domiciliul. Fermierul povestește că, la începutul lunii septembrie, a fost la un pas să fie sfâșiat de un urs surprins în timp ce se înfrupta cu prune din livada sa.

Toată întâmplarea care putea avea un deznodământ tragic a fost relatată de Nicușor Hagiu într-o petiție înaintată Primăriei Calvini și direcționată ulterior către Agenția pentru Protecția Mediului. Sesizarea a fost întocmită în urma distrugerii de către un urs a peste 70 de pomi din plantația aflată în puntul Teiș.

”Ajuns în livadă, am văzut un urs care stătea sub un prun rupt. Din instinct, părând că e un exemplar mare, am început să țip, dar ursul în loc să se îndepărteze a început să vină spre mine din ce în ce mai repede. Deoarece eram singur, am pus mâna pe telefon și am sunat la 112. Mă gândeam că dacă ursul mă va prinde din urmă și mă va răni să știe unde va veni cineva să mă ajute”, a scris Nicușor Hagiu în sesizarea destinată autorităților.

Conform mărturiei, în timp ce fugea cât îl țineau picioarele, Nicușor Hagiu țipa continuu, sperând să alunge totuși animalul pe care-l simțea din ce în ce mai aproape. Metoda sa pare că a avut efectul dorit.

”După aproximativ 40 – 50 de metri, ursul și-a schimbat direcția de deplasare , m-am oprit și am continuat să îl urmăresc . După aproximativ 10 – 15 minute, a ieșit din câmpul meu vizual, îndreptându-se spre pădure. Am început să verific livada pentru a vedea ce pagube mi-a produs ursul. În urma verificărilor, am constatat 48 de pruni rupți care trebuie înlocuiți și alți 26 deteriorați”, mărturisește Nicușor Hagiu.

Fermierul s-a apucat la scurt timp să întocmească sesizarea menită să atragă atenția autorităților de mediu. Mai concret, Nicușor Hagiu a cerut Agenției pentru Protecția Mediului o evaluare în urma căreia să fie decisă extragerea urșilor care au dat iama în mai multe livezi din zonă, nu numai în a lui.

”Acum, când să încep să mă bucur de roadele muncii mele, urșii îmi strică livada și nu înțeleg de ce Ministerul Mediului nu se implică în diminuarea efectivelor de urși. (…) Ce șteptați, domnilor din conducerea Ministerului, să moară oameni ca voi să începeți să diminuați efectivele de urși? (…) Cunosc deținători de stâni, de livezi, care au fost afectați de urși dar nu fac sesizări deoarece sunt dezamăgiți rău de lipsa de măsuri ale autorităților”, a scris Hagiu în sesizarea pe care a trimis-o autorităților împreună cu raportul de eveniment și declarația de suprafață.

Răspunsul primit de la autorități l-a dezamăgit pe fermierul din Calvini. Nicușor Hagiu a aflat că nu vor fi nici despăgubiri, nici măsuri de relocare a urșilor care distrug livezile și stânele din zona sa, deoarece nu a existat o coerență a intervențiilor de după atacul din septembrie.

”Vă informăm că, întrucât APM Buzău nu a fost convocată pentru a participa la vreo comisie (constituită în conformitate cu prevederile HG nr. 1679/2008) de constatare și evaluare a pagubelor produse de urs în livada dvs. și nici nu face parte din echipele de intervenție constituite în conformitate cu prevederile OUG nr. 81/2021 (NU semnează Rapoartele de eveniment), sesizarea dvs. nu poate fi soluționată de APM Buzău”, este răspunsul primit de Hagiu.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.