sâmbătă, 15 iunie, 2024

Laurențiu Țepeluș, PSD: „Legile educației trebuie adoptate după o dezbatere în care este implicată întreaga societate”

Laurențiu Țepeluș, PSD: „Legile educației trebuie adoptate după o dezbatere în care este implicată întreaga societate”

Facebook
Twitter
Email

„Legile Educației sunt, și nu cred că sunt subiectiv când spun asta, printre cele mai importante, dacă nu chiar pe primul loc, legi ale României.” transmite deputatul PSD Laurențiu Țepeluș, într-o postare pe social media.

Parlamentarul buzoian este de părere că proiectele noilor legi ale educației trebuie dezbătute și adaptate în așa fel încât să răspundă nevoilor reale din învățământ.

„De aceea, trebuie dezbătute, adaptate și adoptate pentru ca ele să răspundă nevoilor reale din educație, să nu mai fie nevoie de sute de modificări.

PSD are următoarele obiective esențiale, strategice, de mare importanță pentru copii și părinți, în privința proiectelor Legilor Educației;

1) Acces neîngrădit la educație pentru toți copiii;

2) Combaterea abandonului școlar;

3) Importanța pregătirii viitoarei forțe de muncă, respectiv calificarea în funcție de cerințele pieței muncii

4)  Dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinților care muncesc.

-Analiza pe care PSD a făcut-o până acum asupra proiectelor de lege concepute de ministerul Educației a evidențiat necesitatea corectării câtorva chestiuni cheie, definitorii pentru viitorul copiilor.

-Admiterea în liceu; PSD nu va accepta o formulă care restrânge drastic accesul copiilor la educație de calitate; este cel puțin discutabil dacă liceele să aibă dreptul să-și organizeze propriile admiteri, cu propriile subiecte pentru că ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al corupției.

-Probele de bacalaureat: PSD privește cu multă rezervă înmulțirea probelor de examen, așa cum e propusă în proiect.

-Desființarea șiceelor pedagocice și modificarea formării învățătorilor; nu e o soluție, mai ales în condițiile lipsei acute de profesori dedicați.

-Învățământul special care, după opinia noastră, ar trebui să țină cont inclusiv de realitatea bazei noastre școlare.

-Nu în ultimul rând,Leagea Educației trebuie să cuprindă și prevderi în ceea ce-i privește pe copiii născuți în diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă trebuie să găsim soluțiile corecte pentru integrarea copiilor născuți și crescuți în diaspora. Jaloanele PNRR sunt importante, respectarea termenelor este importantă, dar cel mai important este #viitorul #educației copiilor noștri, de aceea trebuie ca în prezent să analizăm temeinic și să adoptăm după o dezbatere reală, aplicată, în care este implicată întreaga societate.” precizează deputatul PSD Laurențiu Țepeluș, în postarea de pe social media.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.