De mai bine de o săptămână, la Stațiunea de Cercetare Viticolă Pietroasele, zilierii au intrat la cules în vie, pentru a aduna strugurii de pe butuci. Treaba merge ca pe roate, mai ales că boabele de Tămâioasă și Busuioacă sunt mai mari decât în alți ani, iar ciorchinii sunt mai ușor de cules. Veniturile zilierilor nu sunt deloc de neglijat: un muncitor harnic ajunge să câștige și 1000 de lei pe săptămână.
În jur de 40 de zilieri culeg, în prima parte a campaniei, strugurii din soiurile aromate. Muncitorii provin din comunele apropiate, iar cei mai mulți sunt pensionari și șomeri. Ei sunt preluați de la poartă în fiecare dimineață cu un microbuz și aduși devreme la fermă, pentru a începe culesul pe răcoare.
Muncitorii spun că pauza de masă este foarte importantă, pentru că le reîncarcă bateriile după primele ore de efort. O energie la fel de benefică vine și din atmosfera de grup, când oamenii își potolesc foamea.
Culegătorii sunt pontați când descarcă strugurii în bena de la capătul rândului, iar banii se încasează la sfârșit de săptămână. Un muncitor cu experiență poate culege până la 150 de găleți de struguri pe zi. Asta înseamnă un câștig zilnic de aproximativ 200 de lei.
A fost o producție record de struguri, pentru ultimii 4 ani, spun specialiștii Stațiunii viticole. Butucul are mulți ciorchini, iar strugurii sunt zemoși. E motiv de bucurie, pentru că, astfel, se pot umple gălețile foarte repede.
Aflat în inima Podgoriei Dealul Mare, localitatea buzoiană Pietroasele este renumită la nivel național ca fiind locul unde se produce cel mai aromat vin de tămâioasă din țară.