vineri, 17 mai, 2024

Încep incendiile pornite de la sobele neîngrijite. Care sunt indicațiile pompierilor

Încep incendiile pornite de la sobele neîngrijite. Care sunt indicațiile pompierilor

Facebook
Twitter
Email

Pompierii de la ISU Buzău au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit în cursul nopții, în localitatea Blăjani. Flăcările au cuprins o locuință, iar echipajele de intervenție au acționat rapid, în urma unui apel efectuat la ora 03:30.

La fața locului s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă și spumă, însoțite de o ambulanță SMURD.

Incendiul se manifesta deja pe o suprafață de aproximativ 110 metri pătrați când pompierii au ajuns la locul intervenției.

Incendiul a fost lichidat în jurul orei 06:00, limitând astfel daunele materiale la locuință.

Nu au fost înregistrate victime în urma incendiului, spun pompierii. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind jarul căzut din sobă.

Pompierii buzoieni vin cu o serie de recomandări privind prevenirea incendiilor, al căror număr crește odată cu apropierea sezonului rece.

O atenţie deosebită trebuie acordată exploatării sobelor, microcentralelor, convectoarelor ori altor consumatori de gaze naturale.

În faţa sobelor nu se vor amplasa materiale combustibile la mai puţin de 1,25 metri.

Depozitarea sau amplasarea materialelor combustibile se face la distanţa de minimum un metru faţă de sobele fără acumulare de căldură şi 0,5 metri la sobele cu acumulare de căldură.

În faţa uşiţei de alimentare, pardoseala combustibilă se protejează cu o bucată de tablă metalică.

Înainte de utilizare şi periodic, sobele de încălzit şi coşurile de fum vor fi verificate pentru depistarea eventualelor fisuri sau alte nereguli.

În timpul funcţionării sobelor, uşiţele focarului şi cenuşarului vor fi menţinute închise şi zăvorâte.

Cenuşa se va evacua periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, cum ar fi o groapă, numai după ce se vor stinge resturile de jar cu apă.

Coşurile de fum vor fi tencuite la exterior, pe porţiunea cuprinsă în podul clădirii, asigurându-se o izolare corespunzătoare a coşurilor faţă de materialele combustibile ale elementelor de construcţie.

La traversarea plafoanelor sau acoperişurilor care conţin elemente combustibile se va asigura o distanţă minimă de 15 cm între coşul de fum şi materialele combustibile.

Înălţimea coşului de fum şi poziţionarea acestuia trebuie realizate în conformitate cu normativele tehnice specifice, iar amplasarea unor materiale sau obiecte combustibile la mai puţin de un metru de coşul de fum este strict interzisă;

Uşiţele sau locaşurile speciale prin care se curăţă de funingine coşurile şi sobele trebuie închise sau astupate ermetic după efectuarea operaţiunii de curăţare, întrucât orice defecţiune putând conduce la pătrunderea scânteilor sau particulelor aprinse în spaţiile din jur.

Coşurile de fum şi sobele care funcţionează cu combustibil solid se vor curăţa de funingine o dată la trei luni, iar în cazul funcţionării cu combustibil lichid sau gazos se vor curăţa o dată la patru, respectiv la şase luni.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.