vineri, 19 aprilie, 2024

Incendiu de vegetaţie uscată, soldat cu moartea unei femei şi rănirea soţului ei

Incendiu de vegetaţie uscată, soldat cu moartea unei femei şi rănirea soţului ei

Facebook
Twitter
Email
O femeie a murit, iar soţul acesteia a fost rănit într-un incendiu de pădure izbucnit, în această după-amiază, în localitatea Valea Păltinişului din comuna Gura Teghii. La faţa locului intervin mai multe echipaje de pompieri, focul cuprinzând o suprafaţă de  zece hectare de vegetaţie uscată.

Alarma s-a dat în această după-amiază în localitatea Valea Păltinișului din comuna Gura Teghii când sătenii care au auzit strigătele de durere ale celor doi bătrâni și au văzut flăcările au sunat imediat la pompieri.
 
Pompierii și localnicii au urcat cu greu pe pantele abrupte ale muntelui. Doar cu sticle cu apă și ajutați de mături și lopeți au luat la pas fiecare focar. Abia stingeau într-un loc, iar scânteile duse de vânt aprindeau în altă parte vegetația uscată și lăstărișul. În total 10 hectare de litieră de foioase și conifere au fost mistuite de flăcări. Zeci de oameni s-au luptat cu incendiul pe care au reușit să-l lichideze după câteva ore.
 
Batrâna avea 65 de ani, iar soțul său are 72. Cei doi au vrut să curețe terenul pe care îl aveau în apropiere de pădure. Au strâns frunzele și iarba uscată și i-au dat foc fără să țină însă cont de vânt. Flăcările s-au întețit și scăpate de sub control au înconjurat-o pe bătrână. Soțul a sărit să o scoată, dar focul i-a aprins și lui hainele. Când au ajuns sătenii, bătrâna își dăduse ultima suflare,  iar bărbatul avea arsuri grave dar era conștient.
 
Batrânul a fost transportat cu o ambulanță la spitalul din Nehoiu iar medicii au decis să ceară un elicopter ca să-l transporte pe bătrân la spitalul de arși din Capitală. Bătranii aveau singuri grijă de gospodărie; au două fiice, dar fiecare la casa ei. În fiecare primăvară pompierii sunt chemați la zeci de incendii cauzate de localnicii care dau foc vegetației uscate ca să curețe terenurile. 
 
Deși există chiar și amenzi, sătenii nu țin cont de ele. În urma cu o lună, în comuna vecină un alt bărbat și-a găsit sfârșitul carbonizat in mijlocul miriștei incendiate.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.