Încă o amânare a verdictului pentru fostul primar al Buzăului, Constantin Boşcodeală, în dosarul „Orizont“

Dosarul „Orizont“, în care fostul primar al Buzăului este judecat pentru abuz în serviciu, fiind acuzat de trecerea ilegală, din domeniul public al statului în cel privat, a terenului pe care a fost construit un cartier de vile la ieşirea din municipiu, a fost amânat până după vacanţa judecătorească.

Completul de la Tribunalul Dâmboviţa care judecă această cauză a decis reluarea procesului pe 19 septembrie, pentru audierea experţilor evaluatori.

Această etapă a expertizei este, de fapt, cea care ţine pe loc procesul de mai bine de un an şi jumătate, la dosarul cauzei fiind formulate ba obiecţiuni, ba aduse noi înscrisuri, care au necesitat reaudierea experţilor evaluatori. Au fost date astfel peste cap toate calculele care dădeau ca sigură o primă sentință pentru fostul primar al Buzăului, Constantin Boşcodeală, în dosarul „Orizont“, la începutul acestui an.

În luna decembrie 2016 a ajuns la dosar şi ultimul document necesar pentru pronunţarea pe fond a cauzei, document aşteptat încă din primăvara anului trecut. Este vorba despre raportul de expertiză evaluare bunuri imobile, care a fost depus la data de 6 decembrie. De atunci, procesul merge din amânare în amânare, iar un final pe fond este greu de anticipat. Deja, cauza a intrat în a treia vacanţă judecătorească.

În acest proces, procurorii DNA cer pedeapsă maximă prevăzută de Codul Penal pentru fapta pentru care Boşcodeală a fost trimis în judecată, respectiv 7 ani de puşcărie.

Fostul primar a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, pe 30 mai 2014, sub acuzaţia de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, într-un dosar ce vizează trecerea ilegală a unei teren de la ieşire din municipiul Buzău spre Mărăcineni, din domeniul public al statului în cel privat. În acelaşi dosar a mai fost trimisă în judecată Viorica Stana, care la data faptelor era director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Buzău, precum şi Trandafir Nicolae, care la acea dată era director al Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultura Buzău, cei doi fiind acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Conform rechizitoriului, cei trei, în calităţile menţionate, „prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu şi prin încălcarea dispoziţiilor legale în materia fondului funciar“, au făcut posibilă trecerea unei suprafeţe de 33 ha teren arabil, din domeniul public al statului, în domeniul privat al municipiului Buzău. Terenul respectiv se afla în administrarea Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, fiind destinat exclusiv activităţii de cercetare şi producerii de seminţe şi material săditor din categorii biologice superioare şi, potrivit legii, nu putea face obiectul unei asemenea operaţiuni.

Pe 2 martie 2016, magistraţii Curţii de Apel Braşov l-au condamnat definitiv pe Constantin Boşcodeală, în dosarul „Gloria”, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere şi un termen de încercare de cinci ani, precum şi la pedeapsa complementară a interzicerii ocupării funcţiei de primar pe o perioadă de cinci ani, pentru săvârşirea infracţiunii continuate de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI