joi, 29 februarie, 2024

Împuşcarea porcilor mistreţi, noua etapă în lupta cu pesta porcină africană

Împuşcarea porcilor mistreţi, noua etapă în lupta cu pesta porcină africană

Facebook
Twitter
Email

La Buzău, unde au fost confirmate patru focare de pestă porcină africană, au fost împușcați peste 200 de mistreți. Încă cel puțin 2.000 mai trebuie eliminați, spun autoritățile, însă vânătoarea de mistreți, în această perioadă, se dovedește a fi o operațiune extrem de dificilă.

Ministrul Apelor și Pădurilor a emis un ordin prin care au fost suplimentate cotele de recoltare pentru mistreț, la nivel național. Măsura a fost luată în contextul răspândirii în România a virusului de pestă porcină africană, care afectează animalele domestice și pe cele sălbatice.

Până acum la Buzău, din cota de intervenție au fost împușcați peste 200 de mistreți. În total, pe cele 46 de fonduri de vânătoare din județul Buzău ar trebui uciși peste 2.400 de mistreți. Operațiunea se dovedește însă una extrem de dificilă, din cauza vegetației de pe terenurile agricole din județ.

În satul Amara, comuna Balta Albă, din județul Buzău a fost identificat luni un nou focar de pestă porcină africană. Acesta este al patrulea focar de pestă confirmat în judeţ, după cele de la Pănătău, Lunca – Pătârlagele şi Puieşti.

În judeţul Buzău nu a fost identificat, deocamadată, niciun mistreţ infectat cu pesta porcină africană, dar pericolul n-a trecut. Cei mai mulţi porci mistreţi sunt în zonele de munte ale judetului, respectiv în localitățile Aldeni si Beceni.

În acest moment, in tara, au fost confirmate aproape o mie de focare de pestă porcină africană în 246 de localităţi din 13 judeţe.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.