miercuri, 22 mai, 2024

Griji imense printre săteni, din cauza scumpirii lemnului de foc

Griji imense printre săteni, din cauza scumpirii lemnului de foc

Facebook
Twitter
Email

Vin vremuri grele pentru românii care-și încălzesc locuințele cu lemne. În doar câteva luni, prețurile la metrul cub de fag și stejar au crescut cu peste 200 de lei iar scumpirea pare că se va accelera cu cât ne apropiem de iarnă. Ca să poată ieși din iarnă, cu economii la sânge, gospodarii trebuie să-și facă provizii de lemne de minimum 4.000 de lei.

Gheorghe Manole este unul dintre numeroșii gospodari revoltați de ritmul cu care lemnele pentru foc se scumpesc. La Mărăcineni, în județul Buzău, oamenii au început să-şi cumpere deja lemnele pentru iarnă, deși suntem abia la mijlocul lunii august.

„Lemnele pe care le vedeți la poartă sunt cumpărate de curând cu suma de peste 7.000 de lei. Peste o lună de zile, astea ce vedeți aici vor valora peste o sută de milioane de lei. Deci, trebuie o cheltuială de cel puțin o sută de milioane ca să faci un foc, două”, spune Gheorghe Manole.

Zilnic, sunt descărcate în curți sau în fața porților grămezi de fag și stejar, speciile cele mai convenabile la preț și eficiență. Gospodarii se grăbesc să cumpere lemnele, deja foarte scumpe, deoarece se tem că peste numai câteva săptămâni prețurile o vor lua razna.

„Va fi o mie de lei metrul cub, iar aceste zece metri cubi cât sunt aici, la mine, o sută de milioane valorează. Și dacă, Doamne ferește, va fi o iarnă grea, trebuie încă un transport de zece metri cubi, încă o sută de milioane, apoi vedem ce mai facem la primăvară”, este de părere domnul Manole.

Ca peste tot în țară, la sate, majoritatea oamenilor din comuna Mărăcineni se încălzesc iarna la sobă. Soții Manole și-au umplut deja magazia cu lemne cât să le ajungă, speră ei, toată iarna. Ca să facă economie, au renunțat inclusiv la obiceiul de a pregăti mâncarea în bucătăria de vară.

„Înainte foloseam bucătăria de vară, pentru că aveam lemne care ne ajungeau toată vara. Acum nu ne mai ajung, trebuie să fii fiarte chibzuit cu proviziile și de aceea ne-am și mutat la bucătăria din casă, unde folosim butelia. E mai convenabil cu butelia, mai ales că nu știm ce vremuri vor veni” spune Viorica Manole.

Lemnul pentru foc iese din depozite la prețuri ce variază între 400 și 450 de lei, în funcție de specie și de esență, însă ajunge la poarta clientului cu până la 700 de lei.

„În anii trecuți, dădeam în jur la 16, 17 milioane de lei pentru lemnul care ne ajunge toată iarna. Acum, din ce în ce s-a ridicat și acum am auzit că băiatul ăsta cere 35 de milioane de lei. Continuă să crească prețul”, declară Gheorghe Grigore, din satul Potoceni.

În primăvara acestui an, lemnele s-au vândut mai ieftin. Gospodarii au ieșit însă fără bani din sezonul rece, astfel că cei mai mulți au amânat aprovizionarea pentru sfârșitul verii, începutul toamnei.

„Cel mai ieftin lemn este atunci când ieși din iarnă, adică primăvara. Dacă acum începem să achiziționăm, înseamnă că nu am avut cu ce. La sfârșit de vară, cei din zona rurală încep să mai acumuleze financiar pentru că încep să iasă la piață cu ce cultivă ca și fermieri”, ne explică Gheorghe Manole, din Mărăcineni.

Mai norocoși sunt gospodarii care au pădurile lor, numai că și aceștia trebuie să plătească transportul și mâna de lucru. Potrivit datelor oficiale, în prezent, jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc cu sobe alimentate cu lemne, cele mai multe în mediul rural.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

Ce este detartrajul?

Detartrajul este o procedură stomatologică non-invazivă, menită să îndepărteze placa bacteriană și tartrul (depunerile calcificate) de pe suprafața dinților și de sub gingii. Această procedură