duminică, 25 februarie, 2024

Grădinari din toată regiunea stau la coadă pentru a lua răsaduri sănătoase de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău

Grădinari din toată regiunea stau la coadă pentru a lua răsaduri sănătoase de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău

Facebook
Twitter
Email

Este forfotă mare, în această perioadă, la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Legumicolă din Buzău. Zeci de fermieri stau la rând pentru a cumpăra răsaduri sănătoase, cele mai căutate fiind soiurile de tomate, castraveți și ardei.

Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Legumicolă din Buzău are, de ani de zile, o gamă largă de răsaduri pentru agricultori. Munca zi cu zi a cercetătorilor de la instituție a reușit să crească notorietate răsadurilor sănătoase.

Acestea sunt achiziționate de buzoieni dar și fermieri din întreaga țară, care vin la Buzău sau solicită să le fie trimise răsaduri sau semințe.

Din respect pentru clienții stațiunii, angajații depun eforturi ca fiecare comandă să fie onorată la timp.

Pentru a satisface toate cererile, aceștia trimit răsaduri chiar și prin curierate la agricultorii din alte județe. Încă din timpul iernii mulți legumicultori din județ și din țară și-au făcut rezervare pentru anumite cantități de răsaduri.

Nu contează cantitatea, importantă e calitatea, spun reprezentanții Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău. Prețurile pleacă de la 1 leu și pot ajunge până la 1,5 lei, în funcție de sortimentul dorit.

Oamenii pot comanda seminţele sau răsadurile prin pagina de internet a staţiunii – scdlbuzau.ro – sau pot cumpăra materialul săditor de la punctul de desfacere al staţiunii, de pe strada Mesteacănului din municipiul Buzău.

Tot mai mulți cumpărători sunt atrași de rezistența, calitatea și mai ales noutatea materialului săditor. Răsadurile de tomate sunt în topul vânzărilor, spun specialiștii Experimentalei din Buzău. Soiul „Buzău 1600” este cel mai căutat.

Specialiștii Stațiunii lucrează de zor la răsadurile pentru sute de soiuri de legume și verdețuri, din specii vechi românești, dar și hibrizi exotici.

Solicitările au crescut de la an la an și pentru speciile mai puțin cunoscute cum ar fi castravetele amar momordica, kiwano, busuiocul cu aromă de lămâie, specii care au fost omologate.

Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău deţine în portofoliu, omologate şi brevetate, peste 60 de soiuri şi hibrizi.

Legumicultorii care utilizează o sămânță necertificată se expun la mai multe riscuri. Pe de o parte, dacă sămânța nu are certificat de calitate, legumicultorul riscă să dea mai puțini bani și să culeagă mai nimic. Mai grav este că se pot alege cu răsaduri cu dăunători cu tot.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.