sâmbătă, 2 decembrie, 2023

Generalul Lucian Foca pleacă de la comanda Brigăzii de Informaţii Militare pentru conducerea Diviziei 2 Infanterie Getica

Generalul Lucian Foca pleacă de la comanda Brigăzii de Informaţii Militare pentru conducerea Diviziei 2 Infanterie Getica

Facebook
Twitter
Email

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şi şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, vor participa miercuri, 8 ianuarie, de la ora 13.00, la ceremonia militară de predare-primire a comenzii Diviziei 2 Infanterie “Getica”, care va avea loc la Buzău. Generalul de brigadă Lucian Foca va prelua comanda marii unităţi de la generalul-maior Nicolae Ciucă, numit şef al Statului Major al Forţelor Terestre. Generalul Lucian Foca, comandantul Brigăzii de Informaţii Militare, a coordonat toate detaşamente speciale care au acţionat în Irak sau Afganistan, militari supranumiţi luptătorii din umbră, cei care culeg informaţii din spatele frontului.

Ofițerul superior Lucian Foca este cel care a pus bazele unității militare 02000, prima structură de tip tactic din Armata română. Este vorba despre Batalionul HUMINT, unitate specială de luptă și cercetare, aflată în cadrul Direcției Generale de Informații a Apărării, creată pe structura fostului Batalion 404 Cercetare.

Însuși presedintele Traian Basescu a înmânat, în 2006, colonelului pe atunci Lucian Foca, Drapelul de luptă al noii unități de misiuni speciale.

Generalul de brigadă Lucian Foca va prelua comanda marii unităţi de la generalul-maior Nicolae Ciucă, numit şef al Statului Major al Forţelor Terestre.

Generalul-locotenent Mircea Savu a predat comanda Statului Major al Forţelor Terestre generalului-maior Nicolae Ciucă, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa, în cadrul unei ceremonii militare desfăşurate marţi, 7 ianuarie, începând cu ora 09.00, la sediul SMFT.

La activitate au participat reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Statului Major General, comandanţi de mari unităţi şi unităţi din cadrul Forţelor Terestre.

General maior dr. Nicolae Ciucă a fost comandatul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focşani de la finele anului 2009 şi până la începutul anului 2011, atunci când a devenit comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” Buzău. Acesta a coordonat activitatea unităţilor militare din estul şi sud-estul României.

Nicolae Ciucă este originar din Dolj şi, de-a lungul anilor, a participat la o serie de misiuni internaţionale în Angola, Kosovo, Bosnia, Afganistan şi Irak. A fost decorat pe parcursul anilor cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVE III, Emblema de onoare a Armatei României şi Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre.

A participat la misiuni externe începând cu anul 1996, în Angola. A comandat Batalionul 26 Infanterie, între 2001 şi 2004, batalion pe care l-a şi condus în prima misiune din Afghanistan, care a avut o importanţă esenţială pentru intrarea României în NATO.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.