joi, 22 februarie, 2024

GALERIE FOTO Muncitorii asiatici, din ce în ce mai mulți pe șantierele din Buzău. Indienii muncesc deja pe schelele de la Colegiul Eminescu

GALERIE FOTO Muncitorii asiatici, din ce în ce mai mulți pe șantierele din Buzău. Indienii muncesc deja pe schelele de la Colegiul Eminescu

Facebook
Twitter
Email

Muncitorii din Asia sunt din ce în ce mai mulți pe șantierele din Buzău, la refacerea unor drumuri ori reabilitarea unor clădiri. La începutul săptămânii, un număr de 25 de indieni au început lucrul cot la cot cu muncitorii români angrenați în reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu. De o lună, 15 vietnamezi lucrează la modernizarea străzilor de la periferia orașului.

Considerați muncitori foarte harnici și disciplinați, asiaticii sunt de câțiva ani soluția salvatoare pentru angajatorii români angrenați în proiecte mari pentru care au nevoie de multă forță de muncă. Constructorii din Buzău au apelat și ei la ajutorul firmelor care aduc indieni, pakistanezi, nepalezi sau vietnamezi.

De la începutul săptămânii, la reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu muncesc 25 de indieni. Aceștia vor lucra atât la interiorul cât și la exteriorul clădirii. Imediat ce această etapă a lucrărilor se va încheia, firma care a obținut contractul pentru reabilitarea clădirii de pe Independenței va suplimenta numărul muncitorilor aduși de peste graniță.

Muncitorii indieni vor locui în incita școlii, unde le-au fost asigurate dormitoare, vestiare, dușuri și o sală de mese. Conform contractului, muncitorii asiatici beneficiază de o masă caldă pe zi, asigurată de o firmă de catering din Buzău care a fost nevoită să-și suplimenteze oferta cu preparate din bucătăria indiană.

„Sunt serioși, harnici și buni meseriași, ceea ce mă face să sper că anul viitor elevii liceului vor reveni într-un local complet reabilitat!”, a transmis pe Facebook viceprimarul Buzăului, Ionuț Apostu, care s-a și fotografiat cu muncitorii indieni.

Proiectul reabilitării Colegiului Mihai Eminescu din Buzău este finanțat din fonduri guvernamentale, valoarea totală fiind de peste 5 milioane de euro. Lucrările au fost adjudecate de o firmă din București.

Lipsa forței de muncă și a specialiștilor în construcții a determinat tot mai mulți constructori din Buzău să apeleze la firme internaționale de recrutare a forței de muncă. Cu o lună în urmă, pentru transformarea fostului Spital Brătianu într-un centru muzeal sau la modernizarea drumuri de pământ din municipiu au fost aduși muncitori din Vietnam.

„Suntem 15 veniți la Buzău. Șapte lucrăm aici, opt pe altă stradă. De ce am venit în România? Pentru bani”, a spus unul dintre muncitori. Cu ajutorul vietnamezilor, lucrările pe strada Primăverii au progresat mai rapid decât era prevăzut în plan, aceștia fiind relocați de firma angajatoare în alte puncte de lucru de la periferia orașului.

Pentru că nu găsesc forță de muncă locală, în ultima perioadă angajatorii români au apelat tot mai des la lucrători din Asia. Potrivit legislaţiei, companiile care angajează străini trebuie să-i plătească cu salariul mediu brut pe economie, adică peste 4.000 de lei.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.