GALERIE FOTO Am o şcoală ca afară! Asta pot spune copiii din Vadu Pașii

La fiecare început de an şcolar, unităţile de învăţământ din România se confruntă cu aceleaşi aceleaşi probleme generate de indiferenţă. Mii de şcoli şi grădiniţe sunt neautorizate sanitar, lucrările de reabilitare sunt nefinalizate, autorizaţie de incendiu ioc, iar neasigurarea sursei de apă curentă, precum şi grupurile sanitare infecte îi fac pe părinţi să se gândească de două pri dacă îşi vor trimite copiii la şcoala din localitate.

Deşi lucrurile par de departe sumbre, am descoperit că există şi locuri unde lucrurile stau bine iar autorităţile locale dau dovadă de implicare maximă.

Cei peste 300 de elevi din Vadu Paşii sunt aşteptaţi la cursuri într-o clădire bine îngrijită şi cochetă după ce şcoala şi grădiniţa au fost modernizate recent. În timp ce multe unităţi de învăţământ din ţară n-au nici măcar autorizaţie de funcţionare aici condiţiile din clase sunt chiar mai bune decât la multe şcoli din oraş.

Chiar dacă se află în mediul rural şcoala are centrală termică proprie iar laboratoarele de informatică sunt demne de invidiat.

“Am dat o mare atenţie educaţiei pentru că cei mici reprezintă viitorul localităţii. Vrem să concurăm cu cele mai bune şcoli din judeţ şi nu vrem ca vreun elev să se îmbolnăvească vreodată. Mai mult decât atât ne-am propus ca elevii noştri să înveţe bine ca să poată termina cele mai bune licee şi facultăţi din România”, ne-a declarat primarul localităţii Gheorghe Firon.

Profesorii care predau la Vadu Paşii spun că vin cu drag la şcoală iar orice problemă ivită în timpul anului de curs este rezolvată rapid de administraţia locală.

“În ultimii ani n-am avut probleme cu încâlzirea sau cu alimentarea cu apă. Este o școală a deschiderii spre nou, spre cunoaștere şi nu a problemelor de administraţie. Dotările pe care le-am primit sunt chiar mai bune decât la oraş iar calculatorele sunt de ultimă generaţie. Copiii primesc mai multă atenţie din partea învăţătorilor şi profesorilor şi n-au altceva de făcut decât să înveţe. ne-a declarat Vasile Zoican, directorul adjunct al Şcolii din Vadu Paşii.

Primarul din Vadu Paşii spune că, în ciuda apropierii de Buzău, părinţii preferă să-şi lase copiii la şcoala şi grădiniţa din comună. ”Cu ani în urmă devenise o o modă să-ţi duci copilul să înveţe la Buzău însă acum lucrurile s-au schimbat.Imaginile vorbesc şi eu nu cred că există la Buzău o grădiniţă mai fromoasă ca anoastră” a mai spus edilul localităţii, Gheorghe Firon.

La deschiderea anului şcolar 2016-2017 sunt 3.000 de clădiri neautorizate sanitar şi 480 autorizate parţial iar aproape 21.000 nu au aviz sau autorizaţie pentru securitatea la incendii.

Dacă s-ar aplica legea 77% din şcolile neautorizate iar peste 2 milioane de elevi din 3.164.470 câţi sunt înscrişi anul acesta ar fi trimişi acasă.

Fii Reporter


Tablouri canvas personalizate - Livrare Gratuita in Buzau