luni, 4 martie, 2024

Fructe exotice, produse pe dealurile din județul Buzău. Piersica plată de Berca, la mare căutare

Fructe exotice, produse pe dealurile din județul Buzău. Piersica plată de Berca, la mare căutare

Facebook
Twitter
Email

Un soi exotic de piersici, dulci și aromate, s-a adaptat pefect la clima și solul din zona colinară a Buzăului. Vorbim despre piersicile plate, produse de un buzoian în livada pe care a plantat-o cu șase ani în urmă, după ce s-a întors cu familia din Spania. Fermierul are recoltă de piersici plate între iunie și septembrie.

Soții Monica și Iacob Nedelcu au înfiinţat în comuna buzoiană Berca o livadă cu aproape o mie de piersici din soiul Paraguay, care au fructele plate şi sâmburii mici.

”Sunt mai gustoase decât piersicile clasice, dulci, aromate, sâmburii sunt mai mici și au forma turitită, de aici venind și denumirea de piersică plată. În Spania se numesc Paraguayos”, spune Iacob Nedelcu, proprietarul livezii din Berca.

Livada înființată cu puieți aduși din Spania a început să aibă rod încă din al doilea an de la înființare. Toți membrii familiei sunt angrenați în afacerea cu fructele exotice. Au învățat tainele acestei culturi iar la recoltare știu că un fruct bun pentru comercializare trebuie să aibă un anumit standard.

”Suntem la a doua serie pe care o culegem. Nu sunt foarte coapte, însă așa este cererea peste tot pe unde distribuim. Fructul trebuie să fie mai verde, pentru a avea timp să se coacă la raft”, declară Ciprian Ungureanu, ginerele soților Nedelcu.

Piersicile plate mai sunt numite piersici saturn sau piersica-gogoașă

Piersicile turtite sun tot mai cerute de marile magazine, spre bucuria cultivatorilor care, la începutul afacerii, mărturisesc ei, erau descurajați de cei din jur.

”După ce am început să ieșim cu fructele, cei care erau neîncrezători la început au cumpărat, au mâncat, după care au spus felicitări, bravo. Acum sunt sunată și eu, și soțul, copiii, pentru a ne spune că vor piersici”, spune Monica Nedelcu, producător de fructe.

Foarte bine adaptate condițiilor climatice de la noi din țară, varietățile de piersici turtite asigură atât producții bune cât și o vânzare rapidă pentru cei care investesc în aceste soiuri. În ferma de la Berca, au fost plantate cinci soiuri, cu perioade diferite de coacere.

”Pomii au fost aduși de mine din Spania. La început am adus câteva soiuri, însă doar acestea cinci au mers foarte bine. Acum, fructele lor se comportă foarte bine și putem declara că producem piersica plată de România, de Buzău sau de Berca”, spune Iacob Nedelcu.

Fructele culese de membrii familiei Nedelcu ajung în magazine din toată regiunea. Nimic nu se pierde, nici măcar piersicile refuzate la vânzare. ”Fructele bune merg la piață iar pe cele care ne rămân le conservăm, facem din ele dulceață, compot și țuică de Paraguayos”, spune Miruna Ungureanu, fiica soților Nedelcu.

Livada din Berca ocupă 6.000 de metri pătrați însă proprietarul ei vrea să tripleze suprafața în următorii ani, după ce a constatat că piersicile plate au început să fie tot mai căutate.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.