FOTO O importantă statuie din Tabăra de sculptură de la Măgura a fost distrusă de un copac rupt de vânt

Una dintre lucrările emblematice ale Taberei de Sculptură în aer liber de la Măgura a fost distrusă, zilele trecute, după ce un copac doborât de vânt s-a prăbușit peste ea. Este vorba despre lucrarea intitulată ”Doamna Neaga”, înaltă de aproape trei metri, realizată de sculptorul Gheorghe Coman în anul 1973, la cea de a treia ediție a Taberei.

”Statuia care este amplasată pe drumul către Cetățuia a fost dedicată de Gheorghe Coman Doamnei Neaga, soția lui Mihnea Turcitul, o personalitate istorică reprezentativă pentru Buzău. Ea ar fi construit aici cetăție Bradu din localitatea Haleș, Cheia, de pe valea pârâului Tisău și Buda, aproape de Lapoș. Tot ea a finanțat construirea Bisericii Sf. Îngeri din Buzău, strada dinspre piață având cândva numele ei”, a declarat Valeriu Șușnea, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Buzău.

Lucrarea va necesita o restaurare serioasă, spune Valeriu Șușnea: restaurarea trebuie făcută de sculptori profesioniști, unele părți ale lucrării ar trebui reconstruite, fiind ciobite sau fisurate iar ștuțurile din interiorul statuii, care asigură îmbinarea părților trebuie înlocuite.

Tabăra de Sculptură în aer liber de la Măgura se află în administrarea Muzeului Județean Buzău, instituție care va trebui să urmeze pașii pentru restaurarea statuii rupte. Președintele UAP Buzău avertizează că în același pericol sunt mai multe lucrări, care au în imediata vecinătate copaci smulși parțial din rădăcini.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI