FOTO Divizia 2 Infanterie ”Getica” a intrat sub comanda generalului de brigadă Gheorghe Vișan

La sediul comandamentului Diviziei 2 Infanterie „Getica” a avut loc ceremonia militară prilejuită de predarea-primirea comenzii marii unităţi. Generalul de brigadă Gheorghe Vişan a preluat Drapelul de Luptă şi comanda marii unităţi de la generalul-maior Petrică-Lucian Foca, numit comandant al Comandamentului Forţelor Întrunite.

Festivitatea s-a derulat în prezența locţiitorului şefului Statului Major General, general-locotenent Adrian Tonea. La activitate au participat reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Statului Major General, Statului Major al Forţelor Terestre, precum şi comandanţi de mari unităţi şi unităţi din cadrul Forţelor Terestre, dar și oficialități locale.

Comandamentul Forțelor Întrunite (CFI) se subordonează nemijlocit șefului Statului Major General și este o structură de comandament de nivel operativ. Pe timp de pace, CFI planifică, coordonează și conduce operațiile forțelor armate din țară și din teatrele de operații. În situații de criză, la declararea stării de asediu, la declararea mobilizării sau a stării de război, Comandamentul Forțelor Întrunite planifică și conduce operațiile Armatei României.

Structuri similare de comandă există și în alte state NATO, cel mai bun exemplu fiind Polonia, care are un comandament similar pregătit să reacționeze la orice amenințare externă.

CFI răspunde pe timp de pace inclusiv de toate structurile de rezervă și de operațiunile curente ale Armatei României, inclusiv de exercițiile militare naționale și internaționale prin comandamentele categoriilor de forțe. Statele majore naval, terestru și aerian interacțio­nează prin acest comandament cu Statul Major General. Prin intermediul CFI, SMG transmite toate ordinele către categoriile de forțe.

Deși are o importanță foarte mare pentru operațiunile Armatei României, până acum comandamentul operațional a funcționat mai mult pe hârtie. La origini, comandamentul are fostul Comandament 2 Operațional de la Buzău, care a coordonat operațiile externe ale Armatei României. A

poi s-a constituit o structură la nivelul Statului Major General care a preluat sarcinile C2Op Buzău, iar Comandamentul 2 Operațional de la Buzău a devenit Divizia 2 Infanterie Getica, cea mai importantă mare unitate a Armatei României în acest moment.

Generalul de brigadă Gheorghe Vișan s-a născut la data de 12 octombrie 1961 în Vălenii de Munte, Prahova. În anul 1980 a absolvit Liceul Militar „Dimitrie Cantemir”, iar 1983 a absolvit școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” (arma Infanterie).

După absolvirea școlii militare a fost repartizat la Regimentul 7 Mecanizat, unde a îndeplinit funcții de comandant pluton și companie.

În anul 1987 a urmat cursul de comandanți de companie infanterie, iar în anul 1988 cursul de armament greu de infanterie. Între anii 1991 si 1993 a urmat cursurile Aca­demiei de Înalte Studii Militare. După absolvire a fost repartizat ca ofițer de stat major în comandamentul Brigăzii de Gardă „Mihai Viteazul”, unde și-a desfășurat activitatea pentru o perioadă de șapte ani. În 1998 a absolvit cursul intensiv de limbă germană.

Ulterior, în 1999, a absolvit Colegiul German de Stat Major și Cursul de Operații Întrunite și Multinaționale, ambele în cadrul Academiei de Conducere a Bundeswehr-ului, Hamburg, Germania.

Între anii 2000 și 2009 a ocupat diferite funcții în cadrul Statului Major General, după cum urmează: ofițer specialist în cadrul Direcției operații, șef birou instrucție, șef secție operaționalizare și șef serviciu instrucție în cadrul Direcției Doctrină și Instrucție. În această perioadă a urmat cursurile referitoare la Forța Întrunită Multinațională în Lisabona/Portugalia și Karup/ Danemarca.

Datorită vastei sale experiențe, în anul 2005 a fost detașat în Irak, ca locțiitor al șefului operațiilor la Divizia Multinațională Centru-Sud/ MND-CS în cadrul Operației „Iraqi Freedom”. În același timp a fost reprezentantul național al României în Irak.

În 2009 a fost numit șef de stat major la Divizia 1 Infanterie ”Dacica”, iar în 2014 comandant al Brigăzii 2 Infanterie ”Rovine”. Între 2014-2015, generalul de brigadă Gheorghe Vișan a îndeplinit funcția de comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite din București, iar începând cu 1 septembrie 2015 a fost numit șef de stat major la Comandamentul Multina­țional de Divizie Sud-Est. În anul 2016 a absolvit cursul NATO Senior Officer Policy, organizat la școala NATO din Oberammergau, Germania.

Distincțiile și decorațiile generalului de brigadă ­Ghe­orghe Vișan includ: medalia Meritul Militar (clasele III, II, I), Virtutea Militară în Grad de Cavaler, Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia de Merit (Garda Națională a Statelor Unite/California), Meda­lia de Merit (Garda Națională a Statelor Unite/Illinois), Medalia pentru Serviciu Meri­tuos (Garda Națională a Statelor Unite/Illinois), Medalia Comemorativă a Diviziei Multinaționale Centru-Sud/MND-CS (Polonia), Emblema clasa I – Divizia 1 Mecanizată (Tadeusz Kosciu­sko)/Polonia și Medalia de bronz a Ministerului Apărării din Polonia.

Fii Reporter