Fostul procuror Emilian Eva, condamnat pentru fapte de corupție, a fost numit manager al Spitalului de Psihiatrie Săpoca

Fostul procuror Emilian Eva, cel care a instrumentat dosarul care a stat la baza condamnării lui Dan Voiculescu, a fost instalat, prin ordin al ministrului Sănătății, manager cu delegație la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca. Acesta a avut caltatea de inclupat într-un dosar de mită, fals în declarații și acte de comerț incompatibile cu funcția, pentru care a fost condamnat cu suspendare.

UPDATE Ministrul Sănătății, Victor Costache, a decis, vineri, revocarea lui Emilian Eva din funcție și înlocuirea cu Cristina Păun. Economist de profesie, Cristina Păun a fost șef serviciu Financiar până în 2017, în perioada în care soțul acesteia, Dumitru Popescu, era managerul unității medicale.

Potrivit sanatateabuzoiana.ro, Cristinei Păun i s-a desfăcut contractul de muncă, în 2017, în urma unui control al Curții de Conturi, care a stabilit că a creat spitalului un prejudiciu de 23 de milioane de lei vechi.

A fost însă reîncadrată ca economist, după ce a contestat măsura, iar instanța a apreciat că a fost „tardivă”, s-a aplicat după mai mult de 6 luni de la constatare. Dosarul este însă cercetat în continuare de DNA.

În 2018, Cristina Păun a candidat la postul de manager, la concurență cu dr. Viorica Mihalașcu, dar postul a fost ocupat de aceasta din urmă. În 2019, Cristinei Păun i s-a desfăcut din nou contractul de muncă, pentru „neîndeplinirea sarcinilor de serviciu”.

A acționat spitalul în instanță, iar la fond a pierdut. A făcut apel, iar la ora actuală dosarul este pe rolul Curții de Apel.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Fostul procuror Emilian Eva a venit în locul medicului Viorica Mihalașcu, care a demisionat în urma a tragediei petrecute vara trecută în unitatea medicală, când un pacient a ucis pe loc alți trei pacienți și a rănit grav încă zece, unii dintre aceștia decedând și ei, ulterior.
Mandatul său este valabil începând cu data de 18 martie 2020.

Emilian Eva a intrat în atenția opiniei publice în 2008, drept procurorul care a instrumentat dosarul „ICA”, în urma căruia omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 de ani de închisoare pentru privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Tot el a instrumentat și dosarul profesorului universitar doctor Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România, care a fost acuzat de atribuirea ilegală a unor contracte finanţate din bani europeni. În urma expertizelor s-a descoperit însă că în dosar existau probe „fabricate”.

Fostul procuror are însă la activ și o condamnare la închisoare, cu suspendare, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, în anul 2017, într-un dosar instrumentat de DNA. Potrivit deciziei magistraților i s-a aplicat „inculpatului Eva Emilian pedeapsa de 2 ani şi 11 luni închisoare şi 12.000 lei amendă (corespunzătoare pentru 120 zile-amendă a câte 100 lei pe fiecare zi)”.

Emilian Eva a fost suspendat din magistratură după ce a fost trimis în judecată de DNA, în septembrie 2015, pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii.

Fii Reporter