miercuri, 21 februarie, 2024

Fostul primar al Buzăului, Constantin Boşcodeală, scapă de pedeapsă în cunoscutul dosar “Orizont”

Fostul primar al Buzăului, Constantin Boşcodeală, scapă de pedeapsă în cunoscutul dosar “Orizont”

Facebook
Twitter
Email

Curtea de Apel Ploieşti a închis ultima filă din dosarul ”Orizont” în care a fost judecat fostul primar al Buzăului, Constantin Boşcodeală. Completul de judecată a pronunţat o nouă hotărâre, însă în ceea ce priveşte latura penală a menţinut soluţia instanţei de fond, de la Tribunalul Dâmboviţa, constatând intervenirea prescripţiei speciale şi nu mai poate fi tras la răspundere penală.

Judecătorii Tribunalului Dâmbovița, prima instanță sesizată, au constatat că faptele de care erau acuzati inculpaţii Boşcodeală Constantin Octavian, Stana Viorica şi Nicolae Trandafir s-au prescris așa că au decis încetarea procesului penal.

Sentința a fost atacată atât de cei trei inculpați cât și de DNA, așa că procesul s-a mutat la Curtea de Apel Ploiești, instanţă care a pronunţat hotărârea definitivă.

În dosarul “Orizont” fostul primar al Buzăului, Constantin Boșcodeală, a fost trimis în judecată în primăvara lui 2014 pentru abuz în serviciu.

Boșcodeală și alți doi inculpați, fosta șefă a Cadastrului, Viorica Stana și fostul director al Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură, Nicolae Trandafir, au fost acuzați de abuz în serviciu pentru trecerea unui teren de 33 de hectare în domeniul privat al municipiului Buzău.

În primăvara anului trecut, judecătorii Tribunalului Dâmbovița, prima instanță sesizată, au constatat că faptele de care erau acuzati s-au prescris așa că au decis încetarea procesului penal.

Sentința a fost atacată atât de cei trei inculpați cât și de DNA, așa că procesul s-a mutat la Curtea de Apel Ploiești, instanţă care, joi a pronunţat hotărârea definitivă.

Conform sentinței de pe fond, Boșcodeală și complicii săi ar trebui să plătească Stațiunii de Cercetare Legumicolă vreo 5,3 milioane de lei, plus dobânzi.

”Obligă, în solidar, pe inculpaţii Boşcodeală Constantin Octavian, Stana Viorica şi Nicolae Trandafir, la plata către aceasta a sumei de 5.352.864 lei, cu dobânda legală la data plăţii, reprezentând contravaloarea lipsei de folosinţă a terenului în suprafaţă de 33 ha” – sentința de pe fond.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.