Fostul penitenciar comunist, de la Râmnicu Sărat, poate fi vizitat doar virtual. Va intra într-un proces de reabilitare

Accesul în fosta închisoare din perioada comunistă de la Râmnicu Sărat va fi interzis. Mai exact, fostul penitenciar ce reprezintă unul dintre cele mai dure puncte ale represiunii în perioada comunistă, aflată în administrarea IICCMER din 2007, va intra într-un amplu proces de reabilitare. Până la finalizarea lucrărilor, persoanele interesate pot vizita turul virtual al închisorii.

Fostul penitenciar de la Râmnicu Sarat, unul dintre cele mai dure puncte ale represiunii în perioada comunistă, se afla în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc din 2007. Clădirea în care a funcţionat fosta închisoare are o vechime de peste un secol şi prezintă semne vizibile de degradare.

Prin urmare, fostul penitenciar, care până acum putea fi vizitat la cerere de către publicul interesat, îşi va închide porţile, urmând să fie demarate acţiuni pentru reconsolidarea clădirii şi anexelor. Această măsură a fost luata pentru a se evita producerea unor evenimente nefericite, dar şi pentru a facilita derularea lucrărilor de consolidare. În viitor, IICCMER îşi propune transformarea acestui fost spaţiu concentraţionar într-unul al reflecţiei asupra naturii criminale a comunismului.

Până la finalizarea lucrărilor, persoanele interesate pot vizita turul virtual al închisorii disponibil AICI. Până acum, persoanele care doreau sa viziteze fostul penitenciar trebuiau să completeze și să semneze mai întâi o declarație de asumare a responsabilității.

Fii Reporter