marți, 26 septembrie, 2023

Fermă din județul Buzău, distrusă de un fenomen asemenea unei tornade. A smuls stâlpi și acoperișuri

Fermă din județul Buzău, distrusă de un fenomen asemenea unei tornade. A smuls stâlpi și acoperișuri

Facebook
Twitter
Email

Un fenomen meteo neobișnuit a fost înregistrat, marți seară, într-o localitate de lângă municipiul Buzău. Rafale de vânt însoțite de ploaie au lovit cu o forță comparabilă cu cea a unei tornade, urgia manifestându-se pe un areal foarte restrâns. Vijelia a pus la pământ clădirile unei ferme din mijlocul câmpului, aflată pe raza comunei Costești.

Vântul puternic a smuls acoperișul fermei și a aruncat bucăți de tablă și lemn la zeci de metri depărtare, în câmp. Doar norocul a făcut ca ciobanii și animalele din fermă să nu se afle la acea oră în adăpost.

„Așa ceva rar ți-e dat să vezi, în zona noastră cel puțin. Am 50 de ani dar nu mi s-a întâmplat asemenea eveniment, furtună de asemena amploare. Uitați ce se poate vedea și ce a mai rămas din toate acestea”, spune Costel Duțu, proprietarul fermei.

Martor al fenomenului a fost chiar proprietarul fermei. Acesta povestește îngrozit că vijelia, asemănătoare unei tornade, a durat mai puțin de zece minute. Grinzile de pe acoperișul fermei au fost rupte ca niște scânduri subțiri, iar vântul a fost atât de puternic încât a îndoit tabla ca pe o foaie de hârtie și a smuls stâlpii de beton din pământ.

Atât ciobanul, cât și animalele, au scăpat neatinse de furia naturii, ca prin minune, deoarece se aflau pe o altă pășune situată la câțiva kilometri distanță de locul în care a lovit furtuna.

„Forță mare a avut furtuna de a mutat magazia la zeci de metri, sute de metri, cu tot cu acoperiș. Tocmai aici unde am utilajele, semănătoarea, deci tocmai aici le-a putut aduce în întregime, așa, nerupte. Așa forță, greu de imaginat!”, declară Costel Duțu.

Dacă s-ar fi dezlănțuit peste sat, la doar câțiva kilometri distanță, crede proprietarul fermei distruse, vijelia s-ar fi soldat inclusiv cu victime umane și pagube materiale uriașe. Reprezentanții Primăriei Costești transmit că vor analiza cu atenție circumstanțele incidentului, pentru a decide dacă vor acorda despăgubiri sau nu.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.