Ne-am obișnuit să îi vedem pe șantiere, în restaurante ori livrând mâncare, însă asiaticii încep să lucreze, la noi, în tot mai multe domenii. Îi găsim și la fermele de animale. Sunt considerați serioși și punctuali, iar unii plănuiesc să rămână în țara noastră în anii următori.
Nepalezii au fost soluția salvatoare pentru ferma Capra Roșie, din Focșănei, comuna Vadu Pașii. Soții Binda și Subas Nepali împlinesc în septembrie trei ani de când lucrează într-o gospodărie românească.
„Aici noi ne ocupăm de muls, de hrănit păsările și toate animalele din fermă, iar uneori muncim în grădină. Câștigul pe o lună în România este cât salariul pe trei luni în Nepal”, spune Subas Nepali.
Pentru că este multă treabă de făcut, de dimineață, până după-amiază, cuplul de nepalezi tocmai și-au adus în ajutor o rudă. Cei trei locuiesc într-un apartament amenajat în cadrul fermei, unde au tot ce le trebuie pentru a se întreține.
Binda Nepali este responsabilă cu hrănirea tuturor, nu doar a păsărilor și animalelor din curte.
„Le dau mâncare, le dau apă, iar după ce termin în fermă merg în cameră și prepar mâncare pentru familie, orez, în general mâncare nepaleză, cu carne, cu condimente”, spune Binda.
Salariul din România este chiar și de patru ori mai mare decât în Nepal, așa că asiaticii pot să își ajute familiile de acasă.
„Noi avem în permanență nevoie de angajați aici pentru că, vă dați seama, animalele nu pot să stea fără mâncare, fără să fie îngrijite, și de aceea am ales oportunitatea asta de a aduce oameni din Nepal, pentru că știm că-i avem în permanență în fermă. Deja îi considerăm parte din familia noastră”, declară George Fifere, administrator fermă.
Peste 140 de mii de străini lucrează în România, iar cererea crește de la un an la altul. Ajung la noi din cauză că locurile de muncă sunt puține în țara natală, iar salariile extrem de mici. Dacă în România, salariul minim în tâmplărie, de exemplu, este de 550 de euro, în Nepal se câștigă de 4 ori mai puțin.