joi, 25 aprilie, 2024

”Fata mea a murit cu zile”. Asta crede tatăl Florentinei, eleva olimpică din Buzău, care a murit în urma unui anevrism

”Fata mea a murit cu zile”. Asta crede tatăl Florentinei, eleva olimpică din Buzău, care a murit în urma unui anevrism

Facebook
Twitter
Email
Părinții Dianei Florentina, copila de la Școala nr. 15 Buzău, care a murit miercuri din cauza unui anevrism cerebral cred că fetița lor putea fi salvată dacă autoritățile se sincronizau mai bine. Medicii i-au asigurat însă pe soții Radu că afecțiunea era atât de gravă, toată cutia craniană fiind inundată de sânge, încât nicio intervenție nu putea avea un deznodământ favorabil. 

Pentru Marius Radu, tatăl Dianei Florentina, ziua de duminică, atunci când și-a găsit fata fără suflare, în baie, va rămâne un reper sumbru pentru tot restul vieții. Fusese o zi obișnuită, de weekend, petrecută în familie. 
 
”Duminică am fost plecați la țară, la familia soției, apoi am venit acasă, fata a lucrat un pic la chimie apoi a ieșit afară, cu fetele. Seara, ne-am uitat un pic pe calculator, a mâncat apoi i-am zis pe la ora 10 să se culce. La miezul nopții, m-am trezit pentru a merge la bucătărie moment în care am observat lumina aprinsă la baie. După zece minute, văzând că nu iese, am ciocănit și i-am zis fetei mele, mai mult în glumă, să iasă, fiindcă mai au și alții nevoie de toaletă”, ne-a declarat tatăl Dianei.
 
Bărbatul s-a panicat când a observat că Florentina nu îi răspunde și a alarmat-o și pe soție. ”Văzând că nu dă un răspuns, am spus soției. A împins ușa însă era înțepenită, pentru că fata căzuse lângă ea și o blocase. Am sunat repede la 112 și ambulanța a ajuns cam în opt minute. Noi am reușit să o scoatem între timp din baie și i-am pus o pernă sub cap. Nu mai era conștientă”, ne-a mărturisit Marius Radu.
 
Tatăl fetei spune că s-a lovit de o primă bâlbâială a autorităților medicale la spitalul județean din Buzău. ”A intrat la Pediatrie, apoi la UPU, pentru că nu era conștientă, iar aici s-a constatat de către medicul de gardă că spitalul nu are neurochirurg. S-a dat un telefon pentru aducerea unui medic, nu s-a reușit, apoi medicul de gardă a telefonat la DSP și s-a reușit contactarea unui neurochirurg din afara spitalului, care a venit după vreo oră și jumătate. Fiica mea încă avea semne motrice”, a povestit tatăl elevei. 
 
La Buză, i-a fost pus pentru prima oară diagnosticul de anevrism cerebral, caz grav, motiv pentru care s-a început demersul pentru mutarea la Bagdasar – Arseni, din București. Lipsa pe moment a unui mijloc de transport adecvat, un elicopter sau măcar o ambulanță dotată corespunzător, a făcut ca pacienta să ajungă după ora 5 dimineața în capitală. A fost pusă din nou la tomograf, rezultatul fiind același: anevrism cerebral. 
 
”Mi-au spus că i s-au spart milioane de vase mici din creier și s-a umplut cavitatea craniană cu sânge. Au dus fata la reanimare, secție unde nu am reușit să iau legătura cu niciun medic. Ulterior, oamenii de bine care m-au ajutat, de la episcopie, părinți ai unor colegi de școală, au luat legătura cu o clinică din Franța însă pentru că fata mea nu dădea semne de vindecare, s-a considerat că nu poate fi trimisă în exterior. Domnul dr. Alexandru mi-a spus că este un anevrism foarte mare și nu poate fi deplasată. Mișca degetele de la picioare, am strâns-o de mânuță și avea reflexe dar starea s-a înrăutățit. Cu o zi înainte să moară, avea mișcări involuntare ale ochilor și intrase în hipotermie”, a spus Marius Radu. 
 
Tatăl Florentinei mărturisește că de câteva zile este chinuit de gândul că fata îi putea fi salvată. ”De exemplu, medicul neurochirurg de la Buzău îmi tot spunea că el nu trebuia să fie acolo, la acea oră, iar eu am fost cel care a sunat din nou la 112 pentru a insista să trimită un elicopter. Doamna de la telefon mi-a spus că elicopterul nu cirulă noaptea, pentru că nu are lumini. Eu știu că era senin atunci și era chiar lună plină. Apoi, a doua seară cum de s-a putut ridica elicopterul? A fost un accident iar persoana respectivă a ajuns cu elicopterul în aceleași condiții. Pentru că nu erau ambulanțe dotate, de tip C, am așteptat de la SMURD București o ambulanță cu medic principal și cu toate dotările. La Bagdasar, nu au comunicat deloc cu noi pe durata celor trei zile cât a stat în comă. Voiam chiar să donăm organele fetei, dar era prea târziu”, ne-a declarat tatăl îndurerat. 
 
Miercuri, la ora 6.40, Diana Florentina a murit. Trupul ei a fost depus la capela Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și va fi înhumat sâmbătă, în Cimitirul Eroilor.
 
Tatăl elevei olimpice spune că niciunul dintre părinți nu a forțat-o să învețe peste măsură, performanțele sale fiind strict rodul propriei voințe. ”Fata avea perioade în ajunul tezelor, în perioadele de teste, când se culca și la 1 noaptea. Dar nu stătea chiar mereu cu burta pe carte. Alterna ieșirile în oraș cu studiul dar fără să aibă restricții la ieșit afară. Se juca și cu copiii și nu era deloc constrânsă. Voiam un copil cu capacități normale, ceea ce vor toți părinții pentru copiii lor, să aibă un viitor fără griji. Fata mea își doza timpul atât cât se putea. Diana nu a suferit absolut de nimic. Avea vaccinurile obligatorii din perioada copilăriei, probleme nu a avut, decât o răceală pentru care a luat sirop. Nu era alergică la nimic, nici medicamente sau altceva. Nu a avut nici dureri de cap. A fost un copil perfect sănătos”, a declarat tatăl. 
 
Pentru familia Radu, moartea Florentinei nu este primul necaz major. În urmă cu 12 ani, le-a murit un băiat de patru luni, în urma unei pneumonii. De atunci, mama a făcut o depresie din cauza căreia s-a pensionat pe caz de boală. Apoi, în urmă cu doi ani, capul familiei a suferit un accident de muncă, de unde i s-a tras pensionarea anticipată. A fost lovit de o remorcă, suferind fracturi la coaste și picioare. În ultima vreme, venitul familiei nu depășea 800 de lei pe lună. 
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.