vineri, 29 martie, 2024

EXCLUSIV Misterul din jurul morții experimentatului parașutist Cristinel Jianu

EXCLUSIV Misterul din jurul morții experimentatului parașutist Cristinel Jianu

Facebook
Twitter
Email

Vestea morții unuia dintre cei mai experimentați parașutiști le-a picat ca un trăsnet camarazilor săi din Buzău, unde se află centrul de instrucție al parașutiștilor din România. Multe semne de întrebare a generat accidentul produs marți pe aerodromul Clinceni, de lângă București.

Printr-un comunicat de presă, Ministerul Apărării a informat că, în cursul zilei de miercuri, caporalul Cristinel Jianu, din Batalionul 495 Infanterie, și-a pierdut viața în urma unui accident survenit pe timpul unui exerciţiu de paraşutare pe Aerodromul Clinceni.

”Accidentul a survenit în jurul orei 19.00, pe timpul executării manevrelor de aterizare. Militarului i-a fost acordat primul ajutor la fața locului, fiind preluat în scurt timp de o echipă SMURD și transportat la Spitalul Universitar de Urgență București unde, cu toate eforturile medicilor, a decedat”, a mai precizat comunicatul.

Pentru că astfel de evenimente, deși sunt rare, stârnesc imediat curiozitatea celor care practică parașutismul, militar sau sportiv, informațiile au început să circule rapid. Astfel, au aflat că experimentatul parașutist s-a lovit la aterizare de autospeciala pompierilor care veniseră pentru exercițiu, conform protocolului. ”La o asemenea viteză, totul se întâmplă în fracțiuni de secundă și dacă nu ai ochelari nu poți ține ochii deschiși”, ne explică un parașutist buzoian.

Surse din rândul militarilor parașutiști precizează că parașutistul bucureștean a executat marți un salt cu un complet performant de parașutare, tip aripă, respectiv o parașută specială pentru desant, care poate depăși viteza de 150 de kilometri pe oră la aterizare. Sunt manevre de încetinire, spun cunoscătorii, și de aceea le este inexplicabilă lipsa de reacție a caporalului Cristinel Jianu.

Cristinel Jianu era un parașutist experimentat. A fost membru al Asociației Șoimii din Buzău, o echipă de parașutiști de elită din rândul militarilor, iar în ultimii ani, pe lângă cariera militară, avea contract și cu fabrica de parașute Condor SA, ca parașutist de încercare. A scăpat cu viață în urmă cu peste un deceniu dintr-un incident asemănător, la aterizarea pe aerodromul Boboc, când a a vut contact violent cu solul.

De data aceasta, aterizarea i-a fost fatală. Nu este exclus ca la originea tragediei să fie o cauză medicală însă de stabilirea circumstanțelor producerii accidentului se ocupă Parchetul Militar. De asemenea, conform procedurilor legale, comandantul unităţii a ordonat constituirea unei comisii interne de anchetă.

Caporalul Cristinel Jianu, în vârstă de 45 de ani, era angajat în Ministerul Apărării Naționale din anul 2015. Era căsătorit și avea un copil.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.