Eroarea grosolană a Companiei de Drumuri și Autostrăzi care a ruinat cu amenzi de zeci de mii de lei proprietarul unei bătrâne Dacii 1300

Un buzoian a ajuns dator vândut la stat, din amenzi primite pentru neplata rovinietei din 2010, timp de 7 ani. Cine greșește, plătește, și-a spus omul la început, după primele sancțiuni sosite pe adresa sa din comuna Gura Teghii. A realizat că ceva nu este în regulă abia când a văzut că strânge în continuare sancțiuni deși autoturismul său, Dacia 1300, nu mai părăsise curtea de luni bune. A aflat după șapte ani, de consum psihic și pierderi materiale, că a fost sancționat din cauza unui șofer care circula cu același număr de înmatriculare.

Șirul de sancțiuni contravenționale pentru rovinieta neplătită de Ion Dedu a început în anul 2010. Neobișnuit cu astfel de situații jenante, spune bărbatul, s-a conformat și a achitat primele amenzi. La acel moment, acesta deținea un autoturism Dacia 1300, cu numelere de înmatriculare BZ-05-TRI, pe care mai tot timpul îl ținea parcat în curtea casei.

Deși avea dubii încă de atunci privind sursa contravențiilor, șoferul din Gura Teghii se lăsa de fiecare dată intimidat de procesul verbal care, pe lângă o fotografie captată cu o cameră digitală ANPR, folosită în vederea recunoașterii automate a numerelor de înmatriculare, scria clar că ”numărul de înmatriculare BZ05TRI nu s-a regăsit în baza de date în care sunt conținute toate rovinietele valide la data înregistrării contravenției valide”.

Ion Dedu își întărea convingerea că ceva e necurat la mijloc cu fiecare proces verbal pe care continua să îl primească pentru lipsa rovinietei, contravenții înregistrate de camerele de la podul Mărăcineni în zile în care el nu părăsise curtea casei. Mai mult, autoturismul său, cu numărul indicat în procesul verbal, nu mai fusese pornit de mult timp.

”Eu aveam o Dacie 1300 pe care stăteau găinile de câteva luni însă tot primeam amenzi pe numărul meu de înmatriculare. Am crezut la început că cineva a falsificat plăcuțele de înmatriculare. Mașina mea nu mai putea fi pornită pentru că începusem să dau ici-colo piese mici din ea”, ne-a declarat Ion Dedu, proprietarul Daciei 1300.

Crezând că pune capăt coșmarului care îi zdruncina liniștea și îi subția serios bugetul, bărbatul din Gura Teghii a mers la postul de poliție să conteste amenzile. Le-a spus polițiștilor că mașina sa nu avea cum să se afle la Mărăcineni, atâta timp cât zace în curte. La sfatul agenților, Ion Dedu a angajat doi avocați care nu au făcut altceva decât să conteste procesele verbale, fără să meargă și la sursa problemei.

Astfel că, până în 2015, șoferul ghinionist avea să strângă peste 400 de amenzi pentru neplata rovinietei. Din munca grea la pădure, abia a reușit să plătească taxele de timbru pentru contestarea unei părți din amenzi, după care a rămas fără bani. A plecat la muncă în străinătate, dar cei aproape 15.000 de lei câștigați s-au risipit pe avocați ineficienți. ”Cât am lucrat în Covasna, făceam naveta și luam 70 de lei pe zi. Mă împrumutam la patron să plătesc timbrele acelea. Dar nu am mai putut plăti și am fost executat silit”, a spus bărbatul.

Cel de-al treilea avocat angajat de Ion Dedu a făcut lumină în acest caz, la scurt timp după ce l-a preluat în portofoliul său, la sfârșitul anului 2016. În urma anchetei Poliției, care a pornit de la plângerea penală formulată de avocatul Andrei Petriceanu, s-a descoperit în cursul anului 2017 că în toată perioada în care Ion Dedu primea amenzi acasă, un alt bărbat, din Mărăcineni, posesor al unui autoturism Dacia Logan de culoare albastră, cu numerele de înmatriculare BZ-05-TRL, circula în fiecare zi pe podul de la Mărăcineni. „L”-ul de la număr a fost modificat, în împrejurări neclare, ceea ce făcea să pară un „I”, faptă pe care anchetatorii au considerat-o a fi din neglijență.

”Am formulat plângerea penală pe ideea că i-au fost falsificate plăcuțele de înmatriculare și așa a fost descoperit domnul de la Mărăcineni. S-a organizat o percheziție domiciliară prilej cu care i-au fost reținute plăcuțele de înmatriculare pentru verificări. La expertiză s-a constatat că baza literei L, din combinația TRL, a fost îngroșată cu vopsea. După alte verificări, s-a constatat că pentru numărul de înmariculare TRL avea achitată rovinieta, ceea ce a generat concluzia că nu a avut intenția de a falsifica, în mod corect din punctul nostru de vedere, fiind probabil o neglijență”, spune avocatul Andrei Petriceanu.

Avocatul lui Ion Dedu a început deja să conteste amenzile primite de clientul său, în valoare de peste 50.000 de lei, și va cere daune CNAIR, pe care o consideră responsabilă pentru erorile comise de operatorii ei întrucât nu au fost în stare să facă diferența între între o Dacie 1310 roșie și un Logan albastru.

”A fost un amănunt important care m-a determinat să fac plângerea penală care a pus capăt coșmarului. Când a venit la mine, în 2016, avea o amendă din Germania unde sunt redate figurile conducătorilor auto. Nu apărea autoturismul întreg ci doar figurile, iar domnul Dedu a spus că nu este el în fotografii. Până să formulăm plângerea, în 2017, am radiat mașina din circulație pentru a nu se mai confrunta cu astfel de situații”, a declarat avocatul Andrei Petriceanu.

În total, Ion Dedu a strâns peste 440 de procese verbale de contravenție emise din 2010, care au fost puse în executare prin intermediul primăriei Gura Teghii, dar și prin executori care prelucrau câte zece, 15 procese verbale.

Fii Reporter