Echipă din Maternitatea Buzău, acuzată de malpraxis de tatăl unui bebeluș mort înainte de naștere

Acuzaţii grave aduse de un buzoian la adresa mai multor cadre din Maternitatea Buzău. Un medic și două asistente sunt acuzați că au ignorat sesizările cu privire la starea fătului din pântecele soţiei, intrată în travaliu. Nepăsarea cadrelor medicale aflate în gardă, spune tatăl, s-a soldat cu decesul copilului. Conducerea unităţii spitaliceşti a demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat.

Vestea sarcinii a fost pentru familia Roșca o adevărată binecuvântare. Gravida, Simona Roșca, de 33 de ani, a fost supravegheată timp de 8 luni în mai multe unități medicale din România dar şi din Cipru.

Evoluția sarcinii a fost fără emoții iar soţul, Ionuț Roșca, era extrem de fericit că va deveni tată de fată la 39 de ani.

Totul a decurs perfect până pe data de 11 iulie, când Simona Roșca a fost internată la Maternitatea din Buzău.

Femeia era pregătită să aducă pe lume o fetiță considerată sănătoasă, însă lucrurile au luat o întorsătură tragică. Deși pe durata travaliului femeia a început să aibă dureri cumplite, personalul medical ar fi ignorat cererile femeii de a fi consultată de către medicul de gardă.

Mai mult, spune soțul femeii, asistentele ar fi lăsat-o timp de 26 de ore să se chinuie fără să-i facă o injecție de dilatație sau o cezariană. Apoi, mămica a simţit că bebeluşul său nu mai are aceeaşi activitate ca şi până atunci.

Le-a implorat pe asistente să cheme doctorul, să-i facă cezariană dar acestea i-au reproșat că se alintă. Abia după 26 de ore au consultat-o și au observat că bebelușul nu mai are activitate cardiacă.

”În toată perioada de travaliu nu s-a făcut niciun ecograf, doar s-au urmărit bătăile inimii copilului. De la ora 8 nu a mai fost controlată de niciun cadru. Un pic mai târziu, bebelușul era mort”, spune Ionuț Roșca.

Totul s-a spulberat când s-a constatat că inima bebeluşului a încetat să mai bată. Le-au spus că le pare rău dar bebelușul a avut cordonul ombilical în jurul gâtului și a murit. Apoi au operat-o, dar degeaba pentru că bebelușul era deja mort.

Supărarea tatălui este cu atât mai mare cu cât, spune Ionuț Roșca, nici măcar după mai bine de o zi asistentele și medicul de gardă nu au decis să-i facă pacientei o ecografie care ar fi lămurit imediat starea precară în care se afla fătul. Cadrele medicale ar fi lăsat-o pe femeie să agonizeze peste noapte cu toate că pacienta implora ajutor și țipa de durere.

”A fost în pericol toată familia. Vă dați seama prin ce tensiuni am trecut cu toții, mai ales mămica, ea știindu-se cu copilul mort în burtă. Este inacceptabil să fii lăsată 24 de ore în travaliu apo ignorată complet o noapte întreagă”, spune Nicoleta Cazacu, fina soților Roșca.

Conducerea Spitalului Județean Buzău a demarat o anchetă internă pentru a stabili cum s-a ajuns în această situaţie. Tatăl copilului decedat la naștere urmează să depună plângere atât la Colegiul Medicilor cât și la Poliție.

Fii Reporter


Tablouri canvas personalizate - Livrare Gratuita in Buzau